gids: 16 en 17 maart

Het Ragini Trio verbindt jazz en Indiase raga’s, zangeres J’Nai Bridges zingt o.a. Bizet, en componist Max Knigge en celliste Nuala McKenna vertellen over hun samenwerking.

zaterdag 16 maart 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 10 maart: harpist Remy van Kesteren (tegenwoordig kortweg Remy), violiste Lisa Jacobs en producer/zanger Benny Sings .

zondag 17 maart 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt het Ragini Trio dat jazz en Indiase raga’s verbindt, (opera)zangeres J’Nai Bridges, en componist Max Knigge samen met celliste Nuala McKenna. In Buiten Spelen is Broeder Dieleman te zien.

zaterdag 16 en zondag 17 maart, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden met nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week: de muziek die Max Richter schreef voor de film Werk ohne Autor. En verder: deel 1 van een serie met muziek voor cello solo uit de afgelopen pakweg 50 jaar.  

J'Nai Bridges

Zangeres J’Nai Bridges - die eerder in haar leven een carrière als prof-basketballer in het vooruitzicht had - was in maart ook live in ons land te horen als Josefa in de opera Girls of the Golden West van John Adams en Peter Sellars. Maar niet alleen in grote opera-producties is haar prachtige stem te horen, ook in de gebruikelijke liederen-setting van piano + zangeres treedt ze op, waarbij ze het traditioneel repertoire combineert met African-American Songs en spirituals. In Vrije Geluiden zingt ze een aria uit Girls of the Golden West èn een bekende aria uit Bizets Carmen.

Ragini Trio

Gaan jazz en raga wel samen? Het Ragini Trio vindt van wel. Uit België komt het Ragini Trio, bestaande uit Nathan Daems (baritonsax), Marco Bardoscia (bas) en Lander Gyselinck (drums). De band beschouwt deze bezetting een jazztegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla / harmomium / sitar. Ragini Trio bracht in 2013 al een plaat uit. En helemaal vers van de pers is de plaat Peace the New Jazz, waarop samengewerkt wordt met Sawani Mudgal (volop in de Hindoestaanse traditie) en Bojan Z (Balkan). Het draait ook in de kwintet-bezetting om improvisatie waarbij het opvalt dat de stem van Sawani vaak gespiegeld wordt door de instrumenten.

Buiten Spelen: Broeder Dieleman

Broeder Dieleman heet in het dagelijks leven Tonnie. Hij woont en werkt te Zeeland. En dat zal je weten ook, want tijdens het tokkelen op de banjo zingt hij in dat ronde, zachte dialect van de Zeeuwen. Als singer-songwriter heeft hij al een behoorlijke staat van dienst. Zo toerde hij met Bonnie Prince Billy en maakte hij al een paar platen. Maar geen van die platen was zo ambitieus als zijn nieuwste. Het dubbelalbum ‘Komma’ (mét uitgebreid fotoboek) is een ode aan de natuur in het krekengebied van het Land van Axel in Zeeuws-Vlaanderen.

Max Knigge en Nuala McKenna

To the lighthouse, zo heet het stuk dat componist Max Knigge schreef op verzoek van celliste Nuala McKenna. Zij is een van de deelnemers aan Dutch Classical Talent. Samen zijn ze te gast in Vrije Geluiden om te vertellen over de samenwerking tussen componist en musicus. Wat maakt deze samenwerking zo bijzonder? Is het heel anders om in opdracht te schrijven, en hoe verschilt het schrijven van een solostuk van het componeren voor een orkest of ensemble?

zaterdag 16 maart 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met o.a. nieuwe releases, concerttips, en de Filmmuziek Van De Week. Met het onlangs verschenen boek ‘De klank van de stad - Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ van Eric Min en Gerrit Valckenaers in de hand kiest Aad van Nieuwkerk muziek van componisten uit die stad. 

zondag 17 maart 23.00-24.00 uur

De Filmmuziek van de Week komt dit keer van Max Richter, die de muziek schreef bij de voor een Oscar genomineerde film Werk ohne Autor (losjes gebaseerd op naamgenoot schilder Gerhard Richter).