gids: 23 en 24 maart

de band KOKOKO! uit Kinshasa speelt op zelf uitgevonden instrumenten, Portugese zangeres Magda Mendes met haar eigen geluid (geen fado), en het The Hague String Trio speelt vergeten Joodse componisten

zaterdag 23 maart 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 17 maart: het Ragini Trio verbindt jazz en Indiase raga’s, (opera)zangeres J’Nai Bridges, componist Max Knigge samen met celliste Nuala McKenna, Buiten Spelen met Broeder Dieleman.

zondag 24 maart 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag de band KOKOKO! uit Kinshasa, zangeres Magda Mendes, het The Hague String Trio, Buiten Spelen met de Koreaanse Park Jiha

zaterdag 23 en zondag 24 maart, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden met nieuwe releases, concerttips, met op zaterdag als gast Anthony Fiumara en op zondag live in de studio: het trio Under The Surface.

KOKOKO!

In het getto van de Congolese hoofdstad Kinshasa ontstaat langzaam maar zeker een rebelse, alternatieve muziekscene, met aan de wieg de geëngageerde band KOKOKO!, die begaan is met het lot van de bewoners van Kinshasa. De band is bij elkaar gebracht door de Franse producer Xavier Thomas. Met z’n vijven maken ze een vuist tegen de gevestigde orde van Congo, de verloedering van de steden en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Openlijk praten over politiek is gevaarlijk in de Democratische Republiek Congo, maar met beeldspraken en metaforen probeert de band iets te zeggen over de zware tijd waarin de Congolezen leven. Ook proberen ze de traditionele en starre muziektradities van hun land op te rekken en te vernieuwen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De band is als collectief. Ze weigeren ingedeeld te worden bij ‘Afrikaanse muziek’ of ‘wereldmuziek.’ Hoe het wél klinkt? Als bijzonder experimentele afrodance-hiphop.

Magda Mendes

Magda Mendes is geboren en opgegroeid in Lissabon, maar kwam naar Nederland om in Rotterdam aan het conservatorium te studeren. We kennen haar onder andere vanuit de band LuzAzul en ze heeft inmiddels meerdere muzikale projecten vastgelegd met haar eigen label Casa da Bôxa. Het laatste, Oliveiras, is een ode aan het soms vergeten en door bosbranden geteisterde Portugese platteland, en aan de olijfboomgaard van haar vader. Mendes bezingt de verhalen die door bosbranden in rook op kunnen gaan, maar ook haar eigen verhaal, over haar heimwee naar haar geboortegrond. De olijfolie die wordt geperst op deze boomgaard is te koop bij haar concerten. Ze won de Gouden Notenkraker (SENA vakprijs) van 2018. In de uitzending zal ze met haar vaste gitarist en medecomponist Ward Veenstra, percussionist Udo Demandt en een blazerskwintet het album vertolken.

Buiten Spelen: Park Jiha

De Koreaanse Park Jiha speelt hier onder meer op de saenghwang, een traditioneel instrument dat gemaakt is van bamboe en metaal. Park speelt hier met een nieuwe band in de tuin van het Haagse Nutshuis, tijdens het festival ReWire.

The Hague String Trio

The Hague String Trio maakte onlangs een CD met werken van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vervolgde en vermoorde Joodse componisten. Die CD heet ‘After the darkness’ naar het boek van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel, After the Darkness: Reflections on the Holocaust’. Van twee componisten laten ze muziek horen in deze uitzending: Gideon Klein en Dick Kattenburg. De Tsjechische componist Gideon Klein leefde en werkte een paar jaar in Theresiënstadt voor hij in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd, waar hij In januari 1945 onder onopgehelderde omstandigheden stierf. Zijn strijktrio is een van de laatste stukken die hij componeerde, in Theresiënstadt, het jaar voor zijn dood. De Nederlandse componist Dick Kattenburg zat in de oorlog ondergedoken in Utrecht, werd verraden, gedeporteerd via Westerbork naar Auschwitz en op 30 september 1944 bij een van de beruchte dodenmarsen op een onbekende plaats gestorven. Zijn Strijktrio uit 1939 is nu voor het eerst opgenomen op CD.

zaterdag 23 maart 23.00-24.00 uur

Klassieke late night show met Aad van Nieuwkerk, die vanavond componist, compositie-docent en cd-uitgever Anthony Fiumara te gast heeft. Zijn muziek, en die van onder andere Nik Bärtsch en Remy Alexander, wordt gespeeld door Aart Strootman (gitaar) en Ramon Lormans (marimba).

zondag 24 maart 23.00-24.00 uur

Het trio Under The Surface komt live spelen in de studio. Geïmproviseerde muziek door slagwerker Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en vocaliste Sanne Rambags. De Filmmuziek Van De Week komt uit de film BlacKkKlansman, met muziek van Terence Blanchard.