gids: 30 en 31 maart

de lyrische bariton Raoul Steffani met mystieke liedkunst, de band NES met percussionist David Gadea cellist Matthieu Saglio en de charismatische frontvrouw Nesrine Belmokh, klarinettist Roeland Hendrikx speelt met de Boho Strings.

zaterdag 30 maart 9.00 - 9:45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 24 maart: de band KOKOKO! uit Kinshasa, zangeres Magda Mendes, het The Hague String Trio, Buiten Spelen met de Koreaanse Park Jiha

zondag 31 maart 10.30 - 11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag zanger Raoul Steffani, de band NES, en klarinettist Roeland Hendrikx.  

zaterdag 30 en zondag 31 maart, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden live vanuit Splendor Amsterdam met panist Henry Kelder (o.v.). In de Filmmuziek van de Week op zondag: The Childhood of a Leader.

Raoul Steffani

De lyrische bariton Raoul Steffani is ‘een zanger die bij je binnenkomt, die de tekst de juiste lading meegeeft en geboren is met een wonderbaarlijk prachtige en flexibele, virtuoze stem’ vindt redacteur Melchior Huurdeman. De laatste jaren was de  liedkunst in ons land onder een laag stof beland, ondanks de enorme liedkunsttraditie die we in ons land hebben. Raoul beseft dat er weer kansen liggen voor de liedkunst -  hij heeft de juiste uitstraling zonder dat het tuttig wordt. Dat komt ook zeker door zijn repertoire-keuze, waardoor hij ook een jonger publiek trekt. Hij zingt bijvoorbeeld ook veel Engelse liederen die bij het publiek aanslaan. In Vrije Geluiden zingt hij onder meer Sibelius, waarover hij zegt: ‘Wat mij mateloos boeit is dat je bij hem niet weet wat er nu precies aan de hand is. Dat mystieke - is het nou waar of is het een droom. Je ziet oneindige landschappen. Dus je fantasie wordt bevredigd en dat vind ik mooi.’

NES

NES is een trio uit Valencia, bestaande uit percussionist David Gadea, cellist Matthieu Saglio (afkomstig uit Frankrijk), en frontvrouw Nesrine Belmokh (zang/cello) met een Frans-Algerijnse achtergrond. Door al die invloeden is hun muziek in geen enkel hokje te passen, het is een mix van traditioneel Arabische wereldmuziek, jazz en pop. De muzikanten maken ook nog eens gebruik van elektronica (met name looping). Het in 2018 verschenen debuutalbum Ahlam (‘Droom’) kreeg erg goede recensies. Nesrine zingt in het Engels, Frans en Arabisch en de Arabische teksten, bijvoorbeeld van het nummer Allouane (‘Kleuren’), zijn geschreven door haar moeder, die zowel dichter als arts is. NES is deze zomer ook te zien op festival Wonderfeel in 's-Graveland.

Buiten Spelen: Quartabê

Het Braziliaanse Quartabê doet niet moeilijk over een stijltje meer of minder. Een optreden van deze band schiet van ophitsende dansbeats naar gevoelige ballads, van harde hiphop naar elegante jazz of brute rock. Hun nieuwste plaat heet Lição #2: Dorival. Deze opname is gemaakt tijdens de Music Meeting in Nijmegen.

Roeland Hendrikx & Boho Strings o.l.v. David Ramael

Roeland Hendrikx (België, 1969) is een van de meest vooraanstaande klarinettisten van zijn generatie. Hij geniet respect en waardering tot ver buiten de landsgrenzen, als kamermusicus, als voormalig solist bij het Nationaal Orkest van België waar hij 18 jaar speelde, en als pedagoog aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht. Getuige daarvan zijn regelmatige uitnodigingen voor concerten en masterclasses in onder meer de Verenigde Staten, Japan, Thailand en Singapore. Twee jaar geleden koos Hendrikx voor de kamermuziek en het lesgeven, op zoek naar meer artistieke vrijheid en meer avontuur. Hij nam een CD op - met een Londens orkest - met daarop zijn drie lievelingsconcerten, waaronder dat van de niet zo bekende componist Gerald Finzi. Hij is te gast met de Boho Strings o.l.v. David Ramael.

zaterdag 30 maart 23.00-24.00 uur

Op zaterdagavond in Vrije Geluiden op Radio 4: tips voor Klassifest in Paradiso op 4 april, voor de opening van het Minimal Music Festival in Amsterdam en voor een concert in Zuurdijk (Groningen). En de Filmmuziek van de Week. Op 22 maart overleed zanger en componist Scott Walker. De laatste paar jaar hield hij zich bezig met het schrijven van filmmuziek: in 2016 de soundtrack van de film The Childhood of a Leader van Brady Corbet, over de kindertijd van een man die, in de jaren na de Eerste Wereldoorlog, zal uitgroeien tot een fascisische dictator. De soundtrack van Scott Walker klinkt beklemmend en dreigend, en zelfs zonder de beelden of het verhaal wordt een gevoel van een onafwendbare, fatale afloop opgeroepen.

zondag 31 maart 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden met nieuwe releases en concerttips. Te gast vanavond: pianist Henry Kelder. Hij vertelt over zijn muziekuitgeverij Matching Arts, en over hoe je als musicus buiten de gebaande paden kan treden. Met o.a. opnamen van gisterenavond, toen speelden in Splendor Amsterdam acht musici nieuw werk van dertien door Matching Arts uitgegeven componisten, waaronder Bart Berman Demodokos, Kaoru Nagashima, Anne-Maartje Lemereis en Tim Coenen. Het complete programma is te vinden op de site van Splendor Amsterdam.