gids: 20 en 21 april

VPRO Vrije Geluiden Filmmuziek-special met Djurre de Haan, Michiel ten Horn, Vincent van Warmerdam, Ester Gould, Alex Simu, Boudewijn Koole, en Daan van den Hurk

zaterdag 20 april 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 14 april 2019. Zangeres Victoria Hanna staat in een lange traditie van wijsheden, gebaseerd op de kabbala. De nieuwe EP Cheap Dreams van de Vlaamse beeldend kunstenaar Jan Verstraeten was in eerste instantie bedoeld als soundtrack voor een roadmovie. Componist en saxofoniste Celia Swart (1994) werkt nauw samen met ensemble Kluster5.

zondag 21 april 10.30-11.20 uur NPO 1

Giovanca presenteert vandaag een filmmuziek-special. Drie regisseurs en drie componisten komen vertellen over hun samenwerking. Djurre de Haan en Michiel ten Horn; Vincent van Warmerdam en Ester Gould; en Alex Simu en Boudewijn Koole. En verder komt filmpianist Daan van den Hurk vertellen over zijn werk.

zaterdag 20 en zondag 21 april, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden, op zaterdag live uit het café van Splendor in Amsterdam, en op zondag uit de beschutte sfeer van de Hilversumse Radio 4-studio. Nieuwe releases, concerttips en de Filmmuziek van de week.

Daan van den Hurk

Daan van den Hurk is als pianist bij stille films regelmatig te zien in het Eye Filmmuseum in Amsterdam maar ook op andere plekken in Nederland. Hij treedt  nationaal en internationaal op als begeleider bij stille films en heeft ook het Nederlands Silent Film Festival opgericht dat jaarlijks plaatsvindt in Eindhoven.
Op 28 april begeleidt Daan samen met bassist Bas Soeters de klassieke stille film The General (1927) met Buster Keaton in Pand P, Eindhoven.
Op 20 juli vind je Daan op het Wonderfeel festival waar hij  speelt bij de stille filmbiografie Richard Wagner (1913) over het leven en werk van Wagner.

Michiel ten Horn en Djurre de Haan

Regisseur Michiel ten Horn zocht zes jaar geleden voor zijn debuutfilm een componist die hem echt begreep. Hij vond die in singer/songwriter Djurre de Haan. Momenteel werken ze samen aan de allereerste Nederlandse Netflix-serie. Een horror-serie nog wel. Djurre speelt een nummer uit de allereerste film van Michiel, een film met de intrigerende titel: De ontmaagding van Eva van End.

Boudewijn Koole en Alex Simu

Regisseur Boudewijn Koole en rietblazer/componist Alex Simu werken al jaren samen. Volgens Boudewijn weet Alex als geen ander raad met het thema eenzaamheid - precies het favoriete thema van filmmaker Koole. Hun grootste succes is de film Beyond Sleep naar het beroemde boek Nooit Meer Slapen van Willem Frederik Hermans, waar ze een Gouden Kalf mee wonnen.

Ester Gould en Vincent van Warmerdam

Voor de bekroonde televisieserie Schuldig van de HUMAN schreef Vincent van Warmerdam de muziek. Veel filmmakers weten hem te vinden en hij schreef onder meer alle soundtracks bij de films van zijn broer Alex van Warmerdam. Ook Schuldig-regisseur Ester Gould is te gast in de uitzending. Met haar en Vincent praat Giovanca onder meer over documentaire-muziek.

 

zaterdag 20 april 23.00-24.00 uur

Op zaterdagavond in Vrije Geluiden op Radio 4 een live-uitzending uit Splendor in Amsterdam. Nieuwe releases en concerttips, maar ook enkele delen uit het concert van deze avond door de pianisten Dante Boon en Reinier van Houdt. Met werk van de jonge Amerikaanse componist Michael Vincent Waller; het pianoduo 'Experiences 1' uit 1945, van John Cage; muziek van Marc Sabat; het poëtische 'Just Before' van Anne La Berge, over het typisch Amsterdamse wachten, komen en gaan met de fiets, vlak voordat het gaat regenen; en van Aldo Clementi (1925-2011) het subtiele 'Catene simmetriche' (2004).

zondag 21 april 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden, met vanavond ekker veel filmmuziek: muziek van Ilan Eshkeri voor The White Crow (Ralph Fiennes, 2019) over danser Rudolf Noerejev; van Jed Kurzel voor The Mustang (Laure de Clermont-Tonnerre, 2019); van Thomas Newman voor The Highwaymen (John Lee Hancock, 2019); van Volker Bertelmann voor Hotel Mumbai (Anthony Maras, 2018). En verder fragmenten uit Ferrante Fever (Giacomo Durzi, 2019), The hole in the ground (Lee Cronin, 2019), Les filles du soleil (Girls of the sun), Mary Magdalene (Garth Davis, 2019), en Gloria Bell (Sebastián Lelio, 2019).