gids: 27 en 28 april

Zondag in Vrije Geluiden: de Nederlandse band Barrelhouse, twee jonge jazzmusici die dit jaar de Young VIPs Tour verzorgen, en pianiste Nino Gvetadze. En de legendarische Salif Keita.

zaterdag 27 april 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 21 april 2019. Giovanca presenteert vandaag een filmmuziek-special. Drie regisseurs en drie componisten komen vertellen over hun samenwerking. Djurre de Haan en Michiel ter Horn; Vincent van Warmerdam en Ester Gould; en Alex Simu en Boudewijn Koole. En verder komt filmpianist Daan van den Hurk vertellen over zijn werk.

zondag 28 april 10.30-11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag de Nederlandse band Barrelhouse, twee jonge jazzmusici die dit jaar de Young VIPs Tour verzorgen, en pianiste Nino Gvetadze. En we hebben een nummer van de legendarische Salif Keita.

zaterdag 27 en zondag 28 april, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zaterdag te gast: blokfluitiste Sarah Jeffery.

Barrelhouse

Barrelhouse bestaat al sinds 1974 en speelde ruim 2000 concerten. Begin jaren tachtig ging de band uit elkaar, maar in 1993 werd een begin gemaakt met nieuwe optredens in de originele bezetting. Die reeks wordt met succes gecontinueerd. De nieuwste CD ‘Almost There’ uit september 2016 werd bekroond met een Edison. In 2019 bestaat Barrelhouse 45 jaar, reden om alle albums van Barrelhouse op CD uit te brengen: The Complete Album Collection.

Young VIPs: Sanne Rambags en Sun-Mi Hong

De Young VIPs 2019 - de jongste generatie jazzmusici, uitgekozen door de programmeurs van de belangrijkste jazzclubs - zijn zangeres Sanne Rambags en drummer Sun-Mi Hong. Ze touren met hun eigen bands door heel Nederland, waarbij de musici onderling met het grootste gemak elkaars plaatsen innemen en afwisselend met de een en de ander samenspelen. Het uitgangspunt daarbij is de spanning tussen vrijheid en compositie. Voor beide muzikanten is dit essentieel, omdat zij dit zien als bron voor hun vakmanschap. Sanne Rambags neemt onder meer bassist Nathan Wouters uit België, gitarist Oddrun Lilja Jonsdottir en saxofoniste Kika Sprangers mee. Het Sun-Mi Hong Quintet bestaat verder uit Nicolo Ricci  (tenorsaxofoon), Alistair Payne (trompet), Young-Woo Lee (piano)en Alessandro Fongaro (bas).

Nino Gvetatdze

Nino Gvetadze is een Georgisch pianiste, die opgroeide in Tbilisi en al op haar zesde als solist optrad. Na een opleiding aan het conservatorium in haar thuisstad studeerde ze verder aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 2008 won ze de tweede prijs, de publieksprijs en de persprijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, en in 2010 won ze de Borletti-Buitoni Trust Prijs voor jonge musici. Ze speelde samen met een hele reeks belangrijke orkesten. Een talent om te koesteren!

Salif Keita

Het Malinese afro-pop icoon Salif Keita, The Golden Voice of Africa, sluit zijn muziekcarrière af met de CD Un Autre Blanc en trekt terug naar zijn geboorteplek Djoliba, een dorp zo’n 30 kilometer ten zuiden van de Malinese hoofdstad Bamako. Met zijn laatste album laat hij horen dat hij nog lang niet uitgebloeid is en dat het nog steeds nodig is dat hij zijn stem laat horen. Op de CD protesteert hij onder andere tegen de misvattingen van mensen met albinisme en het ontkennen van hun mensenrechten in Afrika, en tegen de oorlog in Syrië.

zaterdag 27 april 23.00-24.00 uur

Gast vanavond is blokfluitiste Sarah Jeffery, die oude en nieuwe blokfluitmuziek combineert met elektronica. Sarah is bovendien niet alleen musicus, ze is ook muziekdocent en maakt regelmatig YouTube-tutorials waarin ze haar leerlingen de fijne kneepjes van het blokfluitspel bijbrengt. Zondagmiddag 28 april presenteert ze haar werkwijze in Splendor in Amsterdam.

zondag 28 april 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden, met vanavond recente muziek voor cello solo, een duik in de muziekgeschiedenis van Venetië, en in de Filmmuziek Van De Week werk van Alexandre Desplat, die de scores schreef voor o.a. The Queen en The King's Speech.