gids: 4 en 5 mei

zondag in Vrije Geluiden: zangeres Rina Mushonga, Duo Impuls, Salif Keita, en Holland Baroque met sheng-speler Wu Wei


zaterdag 4 mei 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 28 april 2019. De Nederlandse band Barrelhouse, twee jonge jazzmusici die dit jaar de Young VIPs Tour verzorgen, en pianiste Nino Gvetadze. En we hebben een nummer van de legendarische Salif Keita.

 

zondag 5 mei 10.30-11.20 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag zangeres Rina Mushonga, het pianospelende Duo Impuls, en de beroemde Malinese muzikant Salif Keita. En verder zien we Holland Baroque met sheng-speler Wu Wei.

zaterdag 4 en zondag 5 mei, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zaterdag live uit Splendor in Amsterdam.

Duo Impuls

Het is lang geleden dat we iets zo vernieuwends en verrassends hoorden als de Bach-bewerkingen van Duo Impuls. Een Bach-minimal-fusion benadering van het repertoire. Sebastian en Barbara Bartmann groeiden op met de muziek van Bach. Zijn muziek leek onaantastbaar. Toch durfde het echtpaar na lang twijfelen aan de muziek van Bach te sleutelen, want echt goede muziek overleeft alles…! In Vrije Geluiden spelen ze een aantal stukken van hun nieuwe cd minimalBach.

Salif Keita

Het Malinese afro-pop icoon Salif Keita, The Golden Voice of Africa, sluit zijn muziekcarrière af met de CD Un Autre Blanc en trekt terug naar zijn geboorteplek Djoliba, een dorp zo’n 30 kilometer ten zuiden van de Malinese hoofdstad Bamako. Met zijn laatste album laat hij horen dat hij nog lang niet uitgebloeid is en dat het nog steeds nodig is dat hij zijn stem laat horen. Op de CD protesteert hij onder andere tegen de misvattingen van mensen met albinisme en het ontkennen van hun mensenrechten in Afrika, en tegen de oorlog in Syrië.

Rina Mushonga

Zangeres Rina Mushonga heeft Nederlandse en Zimbabwaanse roots maar is een tijdje terug in Londen neergestreken. ‘Ik voelde me meteen thuis, en herken hier zoveel uit mijn jeugd in Zimbabwe’, zegt ze in een interview op de site van VPRO’s 3voor12. In de melting pot die Londen is, is haar tweede album In A Galaxy tot stand gekomen - met haar karakteristieke diepe stem, veel synthesizer-klanken en elementen uit de Afro-pop van de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Wu Wei

Eerder dit jaar werd een opname gemaakt van Holland Baroque met de wereldberoemde sheng-speler Wu Wei. Ze spelen een arrangement van La Folia van Antonio Vivaldi.

zaterdag 4 mei 23.00-24.00 uur

Live uit Splendor in Amsterdam, met als gast Maarten Ornstein (klarinet). Vanavond geeft hij samen met Kadri Tegelmann (mezzo-sopraan) en Mike Fentross (theorbe) een Herdenkingsconcert, dat de afsluiting vormt van het programma Open Joodse Huizen van Verzet in het Splendor-gebouw. Splendor is een voormalig joods badhuis, en ook vorig jaar deed Splendor mee aan deze 4 mei-activiteit. Op het programma van het concert staan o.a. werken van Claudio Monteverdi en Arvo Pärt, en speciale aandacht is er voor de joods-Tsjechische componiste Ilse Weber.

zondag 5 mei 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden, met vanavond recente muziek voor cello solo, een duik in de muziekgeschiedenis van Venetië, en in de Filmmuziek Van De Week aandacht voor het werk van Michael Abels, die de griezelige muziek maakte voor de horrorfilm Us van Jordan Peele. En verder: tips voor bijzondere concerten in de komend periode.