gids: 11 en 12 mei

zondag in Vrije Geluiden: Americana-special met Tim Knol, de Blue Grass Boogieman, The Delines, Gretchen Peters en Sam & Julia.

zaterdag 11 mei 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 5 mei. Giovanca ontvangt zangeres Rina Mushonga, het piano-Duo imPuls, en de beroemde Malinese muzikant Salif Keita. En verder zien we Holland Baroque met sheng-speler Wu Wei.

 

zondag 12 mei 10.30-11.20 uur NPO 1

Americana-special, waarin Giovanca vandaag Tim Knol ontvangt voor een rondreis door de Americana! Met de Blue Grass Boogiemen, The Delines, Gretchen Peters en Sam & Julia.

zaterdag 11 en zondag 12 mei, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zondag live uit Splendor in Amsterdam.

Tim Knol

Singer-songwriter Tim Knol was enige tijd geleden te gast in Vrije Geluiden - hij zong toen een liedje uit zijn laatste show.

Tim heeft net een nieuwe plaat uit met de Blue Grass Boogiemen. Een rasechte Blue Grass band uit Nederland die zich al 25 jaar heeft gespecialiseerd in deze muziek, uitgevonden door de legendarische Bill Monroe.

Knol (1989) groeide op in Hoorn, waar hij vanaf zijn tiende jaar muziek ging maken. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In 2009 besloot hij solo door te gaan. Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010. Daarna kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews. Vandaag is hij onze gids in de wereld van de Americana.

The Delines

De Amerikaanse groep The Delines is de super-altcountry groep van dit moment. Deze stroming binnen de keert zich tegen het commerciële geluid van Americana muziek en keren terug naar de originele countrymuziek. Tim Knol is een groot bewonderaar van deze groep.

Gretchen Peters

Giovanca ontvangt ook de Amerikaanse zangeres Gretchen Peters. Zij vertegenwoordigt de Nashville stijl die in Nederland in de jaren ’70 bekend is geworden.

Sam en Julia

Dat Americana-muziek springlevend is in Nederland bewijzen Sam en Julia: een jong Nederlands duo wiens muziek klinkt als 100 jaar oude folkmuziek.

zaterdag 11 mei 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Met concerttips, nieuwe cd's, filmmuziek en bijna elke week wel een duik in de rijke muziekgeschiedenis van Venetië. Onlangs speelde The Hague String Trio werk van onder meer Dick Kattenburg in Vrije Geluiden op NPO 1. Binnenkort geeft het trio een extra concert in Amsterdam. Reden om nog eens naar hun CD met werken van vervolgde en vermoorde componisten te luisteren.

zondag 12 mei 23.00-24.00 uur

Live uit het café van Splendor in Amsterdam! Tuba-speler Dave Kutz presenteert vanavond in Splendor zijn tweede avond rond dat maar al te gemakkelijk vergeten instrument: de tuba. Tuba UNHEARD#2 (.2) met originele en gearrangeerde muziek voor niet één, maar twéé tuba’s. Met Gerard Bouwhuis (piano), David Dramm (verteller), Stefan Ambrosius (tuba), Barry Jurjus (slagwerk). Dave schuift na het concert aan om te vertellen over de tuba en over het, tamelijk zeldzame, repertoire voor dit imposante koperblaasinstrument.