gids: 18 en 19 mei

zondag in Vrije Geluiden: Festival Special!

zaterdag 18 mei 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 12 mei. Americana-special, waarin Giovanca met Tim Knol de Americana verkent. Met de Blue Grass Boogiemen, The Delines, Gretchen Peters en Sam & Julia.

 

zondag 19 mei 10.30-11.20 uur NPO 1

Festival-special, waarin Giovanca ons meeneemt langs de belangrijkste zomerfestivals van 2019.

zaterdag 18 en zondag 19 mei, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden, met concerttips èn een greep uit de muziekgeschiedenis van Venetië.

Nilufer Yanya

Nilüfer Yanya - Vox / Guitar, Ellis Dupuy - Drums, Luke Bower - Bass / Synth, Jazzi Bobbi - Sax / Synth
De Turks-Britse Nilufer Yanya is pas 23 jaar oud en haar debuut krijgt lovende recensies. Zo gaven de Guardian en de Volkskrant haar maar liefst vier sterren. Nilufer is een zoekende jonge vrouw die stiekem precies weet wat ze wil. Deze zomer trekt ze met haar eigenzinnige sound van festival naar festival. En één daarvan is het Nederlandse ‘Welcome to the Village’  in Leeuwarden.

Marinierskapel der Koninklijke Marine

Sergej Prokofjev/ uit: 4 Marsen, op. 69: Mars voor de Spartakiade/ Athletic Festival March

De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft bij Channel Classics een nieuwe cd opgenomen. Bijzonder is dat er werken op staan die oorspronkelijk geschreven zijn voor harmonieorkest, allemaal muziek van Russische componisten. Dirigent Arjan Tien wil met deze cd laten horen dat grote componisten wel degelijk voor harmonieorkest schreven en niet alleen voor het symfonieorkest. Kwalitatief staat de Marinierskapel in hoog aanzien.

Il Dolce Conforto

Franziska Fleischanderl - psalterium & Lukas Henning - aartsluit

Het Festival Oude Muziek is van 23 augustus tot 1 september in Utrecht en staat volledig in het teken van Napels. In de 16e en 17e eeuw was Napels het kunstcentrum van Europa. Het was ook het centrum van de vocale muziek, meeslepende opera’s, serenades en muziekfeesten op het water. Tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht ligt de focus dit jaar op de enorme Napolitaanse muzikale erfenis. Naast me staat Franziska Fleischanderl. Met een bijzonder instrument, de psalterium, dat in Napels in die tijd erg populair was.

Wara

Juanita Euka - zang, Fedzilla - zang, Eliane Correa - toetsen, fx, zang, Alexis Kraniou - gitaar, Ernesto Marichales - drums/ electronics, Alley Lloyd - basgitaar, fx, synths"

In juni de 35e editie van Music Meeting gehouden wordt. Een 3 daags festival dat in het teken staat van juist niet-commerciële, bijzondere muzikale ontmoetingen. De artist in focus dit jaar is keyboardist Eliane Correa van de Londense Latin fusion band Wara.

zaterdag 18 mei 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Een paar fijne concerttips, harpmuziek van REMY (kaartjes winnen? Lees de Vrije Geluiden Nieuwsbrief of luister naar deze uitzending!) en aandacht voor de vier finalisten van de Dutch Classical Talent Award 2019: pianist Rik Kuppen, cellist Maya Fridman, cellist Nuala McKenna en violist Pieter van Loenen.