gids: 3 en 4 augustus

flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, Voodoo blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en de nieuwe meester van de slide-guitar Jack Broadbent.

zaterdag 3 augustus 9.00-9.50 uur NPO 1

De Liedjes van Harry Bannink deel 2 (Herhaling van 30-12-2018)
Een tweedelige special rond Harry Bannink (1929 - 1999), Nederlands bekendste onbekende componist, arrangeur en pianist. Bescheiden als hij was, trad hij niet graag op de voorgrond. Maar iedere Nederlander van boven de 25 fluit zijn wijsjes moeiteloos mee. Meer dan 3000 liedjes heeft Bannink voorzien van pakkende, herkenbare en tegelijk muzikaal doorwrochte en unieke muziek.
Meer informatie en extra lange interviews

zondag 4 augustus 10.30-11.20 uur NPO 1

(Herhaling van 3-2-2019)
Giovanca ontvangt vandaag flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, Voodoo blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en de nieuwe meester van de slide-guitar Jack Broadbent. In de rubriek Buiten Spelen zien we tubavirtuoos Theon Cross.

zaterdag 3 en zondag 4 augustus, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. ‘Godenlicht’ van Erik Voermans (deel 5). En een duik in de muziekgeschiedenis van Venetië, maar ook een keuze uit nieuwe CD’s. 

Dani de Morón, Sergio ‘El Colorao’ & Patricia Guerrero

Patricia Guerrero was tijdens de Flamenco Biënnale Dancer in Focus. Ze bracht op de Flamenco Biënnale haar tweede solovoorsteling Distopía. Uit die voorstelling liet ze een Solearis zien samen met de gitarist Dani de Morón en de zanger Sergio ‘El Colorao’. Tangos komt uit de voorstelling van gitarist Dani de Morón, die Artist in Residence was op de Flamenco Biënnale. Hij is heel traditioneel, komt uit gitaarhoofdstad Morón de La Frontera, maar hij blaast de traditie wel nieuw leven in. Paco Lucia is er niet meer en iedereen beschouwt Dani als zijn opvolger.
Tientos (Dani de Morón)
Mi luz mi guía (Dani de Morón)

Meer over de Flamenco Biennale

Jack Broadbent

De nieuwe meester van de slide-guitar werd hij genoemd door het Montreux Jazz Festival: Jack Broadbent. Broadbent betovert zijn publiek met zijn mix van virtuoze akoestische gitaar en slide-guitar, met folk- en blues-achtige zang. Broadbent werd geboren in 1988 op het Engelse platteland, en groeide op met de muziek van onder meer Neil Young en Joni Mitchell. Mede door die invloeden ademen zijn optredens warmte, humor en energie. Inmiddels heeft hij vijf albums op zijn naam staan en momenteel tourt hij over de hele wereld.
She Said (Jack Broadbent)
Making My Way (Jack Broadbent)
Willin' - Little Feat cover (Lowell George)

Buiten Spelen: Theon Cross FYAH

Theon Cross komt uit Londen en speelt tuba. Hij is bekend van de groep Sons of Kemet, waarin Shabaka Hutchings saxofoon speelt. Theon Cross spelt als veelgevraagd muzikant vaak mee met andere groepen en muzikanten, onder wie Emile Sandé, maar hij brengt ook onder eigen naam het publiek in verroering. In 2015 maakte hij indruk met zijn EP Aspirations. Hij werd hiervoor genomineerd als Beste Instrumentalist door het Engelse Jazz FM. Deze sessie werd gefilmd op het dak van Muziekgebouw Eindhoven tijdens jazzfestival So What’s Next.
Theon Cross – tuba; Chelsea Carmichael – sax; Benjamin Appiah – drums
Activate (Theon Cross)

Moonlight Benjamin

Moonlight Benjamin (haar echte naam) komt uit Haïti en woont in Frankrijk. Haar levensverhaal en het veerkrachtige Haïti komt goed tot recht met haar baritonstem en energieke rock. Het is Voodoo blues, Haitian rock, of misschien wel Creole roll. De band wordt geleid door Matthis Pascaud van de Franse experimentele trash-rock groep Square One. De liederen van Moonlight Benjamin zijn gebaseerd op Haitiaanse literatuur van dissidente auteurs als Frankétienne, Georges Castera en Anthony Lespès.
Moonlight Benjamin - vocals, Matthis Pasaud - guitar, Martin LeFebvre - guitar/keyboard, Bertrand Noel - drums, Quentin Rochas - bass
Port-au-Prince (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud)
Memwa'n (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud)

zaterdag 3 augustus 23.00-24.00 uur

In de klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk, klinkt vanavond muziek van Grieg naast een keuze uit de soundtrack bij de horrorfilm Midsommar - gecomponeerd door Bobby Krlic. Volgens Pitchfork 'transfixing, gorgeous, and terrifying at once' - dat stemt tot nieuwsgierigheid, zelfs als je het niet zo hebt op griezelen. Twee jaar terug was Krlic co-auteur van de muziek bij de film Almost Holy.

zondag 4 augustus 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk sprak met musicus, publicist en componist Erik Voermans over zijn nieuwe CD Godenlicht. In het laatste deel van dit vijfluik het derde deel uit Lapland Music: Das Unausdenkbare. Verder nemen we een duik in de muziekgeschiedenis van Venetië, aan de hand van het boek De klank van de stad van Eric Min en Gerrit Valckenaers, waarin de cultuurgeschiedenis van Venetië wordt geschetst.