gids: 10 en 11 augustus

Giovanca ontvangt zanger Raoul Steffani, de band NES, en klarinettist Roeland Hendrikx.

zaterdag 10 augustus 9.00-9.50 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag flamenco-gitarist Dani de Morón, zanger Sergio ‘El Colorao’ en danseres Patricia Guerrero, Voodoo blues/Haitian rock zangeres Moonlight Benjamin, en de nieuwe meester van de slide-guitar Jack Broadbent. In de rubriek Buiten Spelen zien we tubavirtuoos Theon Cross.

zondag 11 augustus 10.30-11.20 uur NPO 1

(Herhaling van 31-3-2019)
Giovanca ontvangt vandaag de lyrische bariton Raoul Steffani met mystieke liedkunst, de band NES met percussionist David Gadea cellist Matthieu Saglio en de charismatische frontvrouw Nesrine Belmokh, klarinettist Roeland Hendrikx speelt met de Boho Strings.

zaterdag 10 en zondag 11 augustus, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Het Geelvinck Fortepiano Festival, koormuziek uit de Renaissance, en de muziekfilosofie van Ludwig Wittgenstein. 

Raoul Steffani

J.L. Runeberg/J. Sibelius - uit: 7 Songs, op 13 - Drömmen
J.L. Runeberg/J. Sibelius - uit: 5 Songs, op. 37 - Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Theodor Storm/ Alban Berg - Schließe mir die Augen beide
Edward Grieg - uit: Hjertets Melodier, op.5 - Ich liebe Dich 

De lyrische bariton Raoul Steffani is ‘een zanger die bij je binnenkomt, die de tekst de juiste lading meegeeft en geboren is met een wonderbaarlijk prachtige en flexibele, virtuoze stem’ vindt redacteur Melchior Huurdeman. De laatste jaren was de  liedkunst in ons land onder een laag stof beland, ondanks de enorme liedkunsttraditie die we in ons land hebben. Raoul beseft dat er weer kansen liggen voor de liedkunst -  hij heeft de juiste uitstraling zonder dat het tuttig wordt. Dat komt ook zeker door zijn repertoire-keuze, waardoor hij ook een jonger publiek trekt. Hij zingt bijvoorbeeld ook veel Engelse liederen die bij het publiek aanslaan. In Vrije Geluiden zingt hij onder meer Sibelius, waarover hij zegt: ‘Wat mij mateloos boeit is dat je bij hem niet weet wat er nu precies aan de hand is. Dat mystieke - is het nou waar of is het een droom. Je ziet oneindige landschappen. Dus je fantasie wordt bevredigd en dat vind ik mooi.’

NES

Leïla Guinoun/ Allouane
Nesrine Belmokh/ The World Is Blue

NES is een trio uit Valencia, bestaande uit percussionist David Gadea, cellist Matthieu Saglio (afkomstig uit Frankrijk), en frontvrouw Nesrine Belmokh (zang/cello) met een Frans-Algerijnse achtergrond. Door al die invloeden is hun muziek in geen enkel hokje te passen, het is een mix van traditioneel Arabische wereldmuziek, jazz en pop. De muzikanten maken ook nog eens gebruik van elektronica (met name looping). Het in 2018 verschenen debuutalbum Ahlam (‘Droom’) kreeg erg goede recensies. Nesrine zingt in het Engels, Frans en Arabisch en de Arabische teksten, bijvoorbeeld van het nummer Allouane (‘Kleuren’), zijn geschreven door haar moeder, die zowel dichter als arts is.

Buiten Spelen: Quartabê

Het Braziliaanse Quartabê doet niet moeilijk over een stijltje meer of minder. Een optreden van deze band schiet van ophitsende dansbeats naar gevoelige ballads, van harde hiphop naar elegante jazz of brute rock. Hun nieuwste plaat heet Lição #2: Dorival. Deze opname is gemaakt tijdens de Music Meeting in Nijmegen.

Roeland Hendrikx & Boho Strings o.l.v. David Ramael

uit: Concerto for Clarinet and String Orchestra, op 31 - deel III
Gerald Finzi"

Roeland Hendrikx (België, 1969) is een van de meest vooraanstaande klarinettisten van zijn generatie. Hij geniet respect en waardering tot ver buiten de landsgrenzen, als kamermusicus, als voormalig solist bij het Nationaal Orkest van België waar hij 18 jaar speelde, en als pedagoog aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht. Getuige daarvan zijn regelmatige uitnodigingen voor concerten en masterclasses in onder meer de Verenigde Staten, Japan, Thailand en Singapore. Twee jaar geleden koos Hendrikx voor de kamermuziek en het lesgeven, op zoek naar meer artistieke vrijheid en meer avontuur. Hij nam een CD op - met een Londens orkest - met daarop zijn drie lievelingsconcerten, waaronder dat van de niet zo bekende componist Gerald Finzi. Hij is te gast met de Boho Strings o.l.v. David Ramael.

zaterdag 10 augustus 23.00-24.00 uur

In de klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk vanavond aandacht voor het Geelvinck Fortepiano Festival in Zutphen en Amsterdam, en verder: koormuziek uit de Renaissance, en recente uitgaven op CD, vinyl of digitaal. 

zondag 11 augustus 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Met vanavond aandacht voor de muziekfilosofie van Ludwig Wittgenstein, aan de hand van het Home Academy hoorcollege van filosoof Herman Philipse en musicoloog Leo Samama.