gids: 17 en 18 augustus

VPRO Vrije Geluiden Filmmuziek-special met Djurre de Haan, Michiel ten Horn, Vincent van Warmerdam, Ester Gould, Alex Simu, Boudewijn Koole, en Daan van den Hurk

zaterdag 17 augustus 9.00-9.50 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag de lyrische bariton Raoul Steffani met mystieke liedkunst, de band NES met percussionist David Gadea cellist Matthieu Saglio en de charismatische frontvrouw Nesrine Belmokh, klarinettist Roeland Hendrikx speelt met de Boho Strings.

zondag 18 augustus 10.30-11.20 uur NPO 1

(herhaling van 21 april)
Giovanca presenteert vandaag een filmmuziek-special. Drie regisseurs en drie componisten komen vertellen over hun samenwerking. Djurre de Haan en Michiel ten Horn; Vincent van Warmerdam en Ester Gould; en Alex Simu en Boudewijn Koole. En verder komt filmpianist Daan van den Hurk vertellen over zijn werk.

zaterdag 17 en zondag 18 augustus, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Een vooruitblik op het Festival Oude Muziek, en filmmuziek van Johan Jóhansson.

Daan van den Hurk

Daan van den Hurk is als pianist bij stille films regelmatig te zien in het Eye Filmmuseum in Amsterdam maar ook op andere plekken in Nederland. Hij treedt  nationaal en internationaal op als begeleider bij stille films en heeft ook het Nederlands Silent Film Festival opgericht dat jaarlijks plaatsvindt in Eindhoven.
Op 28 april begeleidt Daan samen met bassist Bas Soeters de klassieke stille film The General (1927) met Buster Keaton in Pand P, Eindhoven.
Op 20 juli vind je Daan op het Wonderfeel festival waar hij  speelt bij de stille filmbiografie Richard Wagner (1913) over het leven en werk van Wagner.

Michiel ten Horn en Djurre de Haan

Regisseur Michiel ten Horn zocht zes jaar geleden voor zijn debuutfilm een componist die hem echt begreep. Hij vond die in singer/songwriter Djurre de Haan. Momenteel werken ze samen aan de allereerste Nederlandse Netflix-serie. Een horror-serie nog wel. Djurre speelt een nummer uit de allereerste film van Michiel, een film met de intrigerende titel: De ontmaagding van Eva van End.

Boudewijn Koole en Alex Simu

Regisseur Boudewijn Koole en rietblazer/componist Alex Simu werken al jaren samen. Volgens Boudewijn weet Alex als geen ander raad met het thema eenzaamheid - precies het favoriete thema van filmmaker Koole. Hun grootste succes is de film Beyond Sleep naar het beroemde boek Nooit Meer Slapen van Willem Frederik Hermans, waar ze een Gouden Kalf mee wonnen.

Ester Gould en Vincent van Warmerdam

Voor de bekroonde televisieserie Schuldig van de HUMAN schreef Vincent van Warmerdam de muziek. Veel filmmakers weten hem te vinden en hij schreef onder meer alle soundtracks bij de films van zijn broer Alex van Warmerdam. Ook Schuldig-regisseur Ester Gould is te gast in de uitzending. Met haar en Vincent praat Giovanca onder meer over documentaire-muziek.

 

zaterdag 17 augustus 23.00-24.00 uur

Vrije Geluiden op Radio 4, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk, met o.a. Marco Beasley, Enrico Baiano, Andrea Buccarella, het Ensemble Leones en Marco Mencoboni - kortom: een vooruitblik op het Festival Oude Muziek in Utrecht, dat dit jaar in het teken staat van de stad Napels. En verder: filmmuziek van Vincent van Warmerdam, die morgenochtend ook te zien is in Vrije Geluiden op TV.

zondag 18 aug 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Hij is niet de enige filmmuziekcomponist die voor héél veel films de muziek gemaakt heeft, maar wel de minst bekende: de op tragisch jonge leeftijd overleden IJslandse componist Johan Jóhansson. En nieuwe CD's! Van de Ierse fiddler Martin Hayes, die een CD maakte met het New Yorkse strijkkwartet Brooklyn Rider. En van componist David Bruce, met de stem van Nora Fischer.