gids: 24 en 25 augustus

zondag in Vrije Geluiden: Americana-special met Tim Knol, de Blue Grass Boogieman, The Delines, Gretchen Peters en Sam & Julia.

zaterdag 25 augustus 9.00-9.50 uur NPO 1

Giovanca presenteert vandaag een filmmuziek-special. Drie regisseurs en drie componisten komen vertellen over hun samenwerking. Djurre de Haan en Michiel ten Horn; Vincent van Warmerdam en Ester Gould; en Alex Simu en Boudewijn Koole. En verder komt filmpianist Daan van den Hurk vertellen over zijn werk.

 

zondag 26 augustus 10.30-11.20 uur NPO 1

(herhaling van 12 mei 2019)
Americana-special, waarin Giovanca Tim Knol ontvangt voor een rondreis door de Americana! Met de Blue Grass Boogiemen, The Delines, Gretchen Peters en Sam & Julia.

zaterdag 24 en zondag 25 augustus, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Vooruitblik op het Festival Oude Muziek en filmmuziek van Johan Jóhansson.

Tim Knol

Singer-songwriter Tim Knol was enige tijd geleden te gast in Vrije Geluiden - hij zong toen een liedje uit zijn laatste show.

Tim heeft net een nieuwe plaat uit met de Blue Grass Boogiemen. Een rasechte Blue Grass band uit Nederland die zich al 25 jaar heeft gespecialiseerd in deze muziek, uitgevonden door de legendarische Bill Monroe.

Knol (1989) groeide op in Hoorn, waar hij vanaf zijn tiende jaar muziek ging maken. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In 2009 besloot hij solo door te gaan. Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010. Daarna kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews. Vandaag is hij onze gids in de wereld van de Americana.

The Delines

De Amerikaanse groep The Delines is de super-altcountry groep van dit moment. Deze stroming binnen de keert zich tegen het commerciële geluid van Americana muziek en keren terug naar de originele countrymuziek. Tim Knol is een groot bewonderaar van deze groep.

Gretchen Peters

Giovanca ontvangt ook de Amerikaanse zangeres Gretchen Peters. Zij vertegenwoordigt de Nashville stijl die in Nederland in de jaren ’70 bekend is geworden.

Sam en Julia

Dat Americana-muziek springlevend is in Nederland bewijzen Sam en Julia: een jong Nederlands duo wiens muziek klinkt als 100 jaar oude folkmuziek.

zaterdag 24 augustus 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. 24 preludia is een mooi project van pianiste Jacqueline voorheen Frederique. Zij vroeg 24 levende componisten een prelude te schrijven naar het voorbeeld van de 24 preludes (in 24 toonsoorten!) in het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. En verder een tip voor het Cello Festival in Zutphen en de nieuwe CD van pianiste Helena Basilova.

zondag 25 augustus 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Een track van de nieuwe CD van Helena Basilova opent het late uurtje. En dan is te gast in de studio: basklarinettiste Fie Schouten. Zij is samen met componiste Aspasia Nasopoulou initiatiefnemer en curator van de serie Nieuwe Noten in Amsterdam: hedendaagse kamermuziek mèt toelichting!