gids: 15 en 16 juni

VPRO Vrije Geluiden Buiten Spelen: sessies in de open lucht

zaterdag 15 juni 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 9 juni 2019
VPRO Vrije Geluiden Bonus: extra opnamen van artiesten die het afgelopen seizoen te zien waren in Vrije Geluiden. Duo imPuls speelt een eigen minimal-bewerking Bach; singer-songwriter Rodrigo Amarante zingt Carta; GALIBIER met Mathijs Leeuwis op de pedal-steel; zangeres Gretchen Peters zingt Say Grace; pianist Takuro Kikuchi speelt zijn eigen minimal music; Lost Souls door Sofie Winterson; Moonlight Benjamin uit Haïti brengt met haar baritonstem de voodoo-blues; Natalie Prass zingt maatschappijkritische songs; de Nederlandse bluesband Barrelhouse brengt I Wish I Could Pray; Holland Baroque en sheng-speler Wu Wei spelen La Folia; en Wara: Mambo Libre.

zondag 16 juni 10.30-11.20 uur NPO 1

VPRO Vrije Geluiden Buiten Spelen. Giovanca presenteert opnamen-op-lokatie die in het afgelopen seizoen zijn gemaakt voor de serie Buiten Spelen: Wende & Robin Berlijn in de duinen van Vlieland tijdens Into The Great Wide Open 2018; het Londens jazzkwartet Dinosaur rond trompettist Laura Jurd, tijdens So What’s Next in Eindhoven; cellist Gabriel Royal uit Brooklyn begon in de metrostations van New York, en reist nu de wereld rond; Theon Cross komt uit Londen en speelt tuba; hij is bekend van de groep Sons of Kemet ; blues, Iraanse en Indiase muziek vloeien in elkaar over bij Tarmonica, waarvan de leden elkaar kennen van het Rotterdamse Conservatorium Codarts; in de Londense groep Oi Va Voi zijn Joodse en Oost-Europese invloeden hoorbaar; zangeres en componiste Anat Spiegel combineert jazz, theater en opera tijdens het avontuurlijke festival ReWire in Den Haag; jazz op basis van loops en beats, dat hoor je bij Tawiah ft. Alex Reeve, in hun optreden tijdens jazzfestival Transition in Utrecht in april 2019; de Belgische drummer Lander Gyselinck en de Nederlandse toetsenist Fulco Ottervanger zijn samen Beraadgeslagen, en ze speelden op het dak van Vredenburg; zangeres Elina Duni gaat op haar nieuwste album Partir terug naar haar Albanese roots.

zaterdag 15 en zondag 16 juni, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zaterdagavond live uit Splendor in Amsterdam met trombonist Jörgen van Rijen. Zondag is arrangeur Bob Zimmerman te gast, over de muziek van Michel Legrand.

zaterdag 15 juni 23.00-24.00 uur

De Vrije Geluiden Late Night show, live uit de bar van Splendor in Amsterdam, waar Aad van Nieuwkerk als gast trombonist Jörgen van Rijen ontvangt - trombonist in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar net zo vertrouwd met jazz, folk, elektronische muziek en pure improvisatie als met het klassieke repertoire. Hij trad op met trompettist Miroslav Petkov en jazzpianist/componist Dimitar Bodurov.

zondag 16 juni 23.00-24.00 uur

Film- en musicalcomponist Michel Legrand (1932-2019) staat centraal in het Concertgebouw in Amsterdam op dinsdag 25 juni, door o.a. het Philips Symfonie Orkest olv Jules van Hessen en pianist Cor Bakker. De arrangementen zijn van Bob Zimmerman, die in deze uitzending te gast is en vertelt over de muziek van Legrand.