gids: 29 en 30 juni

geen uitzending op tv, wel op de radio

zaterdag 29 juni 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van zondag 23 juni 2019

Vrije Geluiden Piano-Special! Giovanca presenteert internationale pianisten die in het afgelopen seizoen te gast waren in Vrije Geluiden. Het Duitse Duo imPuls speelt eigen minimal-bewerkingen van muziek van Johann Sebastian Bach. Alexander Melnikov speelt werk van Claude Debussy. Bill Laurance, beroemd van Snarky Puppy, speelt Kinsman. Nino Gvetadze laat muziek horen van Cyrill Scott. Joseph Moog brengt Franz Liszt, het Petrarca Sonnet 47. Bugge Wesseltoft is een jazzpianist die een improvisatie laat horen. Reinbert de Leeuw laat, vele jaren nadat hij er definitief zijn naam mee vestigde, horen waarom hij nog steeds dé Satie-specialist is. Aehem Ahmad, ‘de pianist van Yarmouk’, speelt Song Without Name. Jasper van 't Hof, winnaar van de Boy Edgar Prijs, speelt Quiet American. Anna Fedorova brengt vuurwerk met haar Scriabin-vertolking.

zondag 30 juni 10.30-11.20 uur NPO 1

Geen uitzending van Vrije Geluiden op televisie ivm overstemming door de TT in Assen.

zaterdag 29 en zondag 30 juni, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night show van Vrije Geluiden. Zaterdagavond een tip voor het project The Public Domain van David Lang door het Nederlands Kamerkoor. Zondagavond: nieuwe CD's, Venetië en Wittgenstein.

zaterdag 29 juni 23.00-24.00 uur

De Vrije Geluiden Late Night show tipt een project van het Nederlands Kamerkoor: The Public Domain van David Lang, voor duizend zangers. In Haarlem en Amsterdam. Tijdens de Internationale Koorbiënnale kun je op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli 2019 naar het gratis toegankelijke zangspektakel The Public Domain. Een compositie van David Lang voor honderden zangers. De teksten zijn gecreëerd door online zoekmachines de vraag te stellen: “wat brengt mensen samen: wat is het dat we allemaal delen?” Daarom ook een uitvoering op twee openbare pleinen. De eerste uitvoering vindt plaats in het hart van de zakenwereld, midden op de Zuidas; de tweede uitvoering staat midden in de samenleving, in Schalkwijk, Haarlem.

zondag 30 juni 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert in de Late Night Show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 een duik in de muziekgeschiedenis van Venetië aan de hand van het boek 'De klank van de stad. Een cultuurgeschiedenis van Venetië’ van Eric Min en Gerrit Valckenaers. Een hoorcollege van hoorcollege van filosoof Herman Philipse en musicoloog Leo Samama leert ons meer over de relatie die wijsgeer Ludwig Wittgenstein had met de muziek. In het werk van Wittgenstein ligt de nadruk op de logica. Maar wat niet iedereen weet is dat muziek een hoofdrol speelde in zijn leven. Zelf speelde Wittgenstein klarinet en hij componeerde een muziekstuk, getiteld Leidenschaftlich, dat hij met potlood tussen zijn filosofische aantekeningen krabbelde.