gids: 14 en 15 september

Bijzondere live-sessies, opgenomen tijdens verschillende festivals in de afgelopen zomer.

zaterdag 14 september 9.00-9.45 uur NPO 1

Napels was ooit een muziekmetropool met vier conservatoria, vijfhonderd kerken en vier operagebouwen. Het Festival Oude Muziek 2019 zet deze vergeten muziekcultuur in de schijnwerpers. Giovanca zoekt vier musici op die het belang van Napels als muziekmetropool erkennen. De Italiaanse tenor Marco Beasley, violist Eva Saladin, klavecinist Marco Mencoboni en Andrés Locatelli.

Meer over de artiesten

zondag 15 september 10.30-11.20 uur NPO 1

Vrije Geluiden live-sessie opgenomen tijdens verschillende zomerfestivals. 
Een special uitzending boordevol sessies die we deze zomer opnamen op het grote klassieke openlucht festival Wonderfeel. En we waren op Music Meeting, het Nijmeegse festival met muziek uit alle windstreken.

Met onder meer: eeuwenoude muzikale tradities van The Garifuna Collective, Afro-Cubaanse muziek van pianist Alfredo Rodriquez en percussionist Pedrito Martinez en het gelauwerde Esme Quartet speelt Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert zit vol leed, spijt, berusting en woede: zo'n beetje alle emoties die horen bij de dood.

zaterdag 14 en zondag 15 september, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Scroll naar beneden voor meer info!

The Garifuna Collective

The Garifuna Collective is een collectief bestaande uit Garifuna-muzikanten. De Garifuna stammen af van Indianen en West-Afrikaanse slaven. Ze leven in het Caribische kustgebied van Belize, Honduras, en Guatemala. Ze spelen nieuwe interpretaties van eeuwenoude muzikale tradities. Zo gebruiken ze de typische drums van de Garifuna cultuur: de Primero, een tenor drum en de Segunda, een bas drum.

Sponte Sua

Het Spaans-Japanse duo Sponte Sua stond dit jaar op Wonderfeel. Het duo bestaat uit Asako Ueda en Pablo Sosa. Asako Ueda speelt theorbe, een snaarinstrument uit de luitfamilie. Pablo Sosa speelt traverso, de voorloper van de moderne dwarsfluit. Sponte Sua heeft zich gespecialiseerd in achttiende-eeuwse Europese muziek. Een tijd waarin verschillende muziekstijlen uit Italië, Frankrijk en Duitsland steeds meer met elkaar verbonden raakten.

Deze opnames zijn gemaakt tijdens de vijfde editie van muziekfestival Wonderfeel op Landgoed Schaep & Burgh in ’s-Graveland.

Afredo Rodriquez & Pedrito Martinez

La Comparsa is een compositie van de componist Ernesto Lecuona. Lecuona wordt vaak betitelt als ‘de Cubaanse Gershwin’, vanwege zijn fundamentele bijdrage aan het Cubaanse muzieklandschap.
La Comparsa wordt hier gespeeld door toetsenist Alfredo Rodriquez en percussionist Pedrito Martinez soortgelijk levensverhaal te kennen. Beide zijn opgegroeid in Cuba maar verhuisden naar de Verenigde Staten. Rodriquez studeerde aan het conservatorium van Havana terwijl Martinez zijn spel juist ontwikkelde in de straten van dezelfde stad.

Lidy Blijdorp & Rosanne Philippens

Ook violist Rosanne Philippens en cellist Lidy Blijdorp speelden deze zomer op Wonderfeel. Zij vormen samen een droomduo. Rosanne Philippens speelt op een Barrere Stradivarius uit 1727 en Lidy Blijdorp heeft de Italiaanse cello van haar onlangs overleden leraar Anner Bijlsma in bruikleen.

Ze spelen twee delen voor de Sonate voor viool en cello gecomponeerd door Maurice Ravel. Ravel droeg dit stuk op aan Claude Debussy.

Bassekou Kouyate & Ami Sacko

De Malinese Bassekou Kouyate speelt het snaarinstrument de ngoni, een soort West-Afrikaanse luit. Kouyate heeft de ngoni in de spotlights gezet door een gehele band met drie ngoni ‘s in te richten en het geluid elektrisch te versterken.
Zijn vrouw Amy Sacko zingt in de herkenbare Malinese muziektraditie van de griots.
Op het onlangs verschenen vijfde album 'Miri' overdenkt Kouyate is liefde, vriendschap en familie in tijden van crisis.

Rum Buffalo

Het uit London afkomstige Rum Buffalo is begonnen als straatband.
Inmiddels zijn de straten verruilt voor podia in binnen- en buitenland die ze met hun scheurende jazzy blues sound laten trillen.
 

Stella Chiweshe

De Zimbabwaanse Stella Chiweshe is de koningin van de mbira, een duimpiano met metalen toetsen in een kalebas als klankkast. Mbira is ook dé muziek van Zimbabwe. De muziek heeft een ritueel en spiritueel karakter en wordt gebruikt bij religieuze ceremonieën.
Dit stuk heet Kumambure en betekent ‘de ouderen volgen op hun weg naar de muzieksessies’

Esme Quartet

Het gelauwerde Esme Quartet bestaat uit violist Wonhee Bae, violist Yuna Ha, altviolist Jiwon Kim en cellist Yeeun Heo en komen alle vier uit Korea.
De vier leden ontmoetten elkaar op de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen en besloten drie jaar geleden het Esme Quartet op te richten. Sindsdien zijn ze overladen met prijzen en oogsten alle lof voor hun intense samenspel.

Het Esmee Quartet speelt het laatste deel van Der Tod und das Mädchen gecomponeerd door Franz Schubert op tekst van het gelijknamige gedicht van Matthias Claudius.

Meer Buiten Spelen Sessies

zaterdag 14 september 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk, met nieuwe releases (Terry Riley door het Kronos Quartet) en tips (Dock Fest in Tilburg, speciaal voor Brabantse makers). En: de muziek bij de nieuwe film Rojo door componist Vincent van Warmerdam.

zondag 15 september 23.00-24.00 uur

Geen uitzending Vrije Geluiden ivm live verslag van het Gala van het Nederlands theater door het programma Opium.