gids: 12 en 13 oktober

Giovanca ontvangt het Mo van der Does Quartet, Kate Tempest, Luke Winslow

zaterdag 12 oktober 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag Alex Cameron, die vaak liedjes zingt die uitdrukking geven aan teleurstelling en frustratie. Zijn nieuwste plaat is opgedragen aan zijn geliefde, actrice Jemima Kirke. Daarnaast is violiste Diamanda La Berge Dramm te gast, samen met haar ouders: gitarist en componist David Dramm en fluitiste en componist Anne La Berge. Afgelopen zomer presenteerden ze de triple-LP Modern Genetics, met solo-, duo- en triostukken, zowel eigen composities als bewerkingen van bestaande muziek.

zondag 13 oktober 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca ontvangt vandaag de jonge altsaxofonist Mo van der Does. Hij is met zijn 22 jaar al een veelgeprezen muzikant. Zo won hij onlangs de Conservatorium Talent Award 2019, deelde hij het podium met Dr. Lonnie Smith en Benjamin Herman en is er inmiddels een album vol met eigen composities. Kate Tempest is een Britse rapper en dichter, opgegroeid en nog steeds wonend in Zuidoost-Londen. Afgelopen jaar ging ze aan het werk met de vermaarde producer Rick Rubin, en dat leverde het album The Book of Traps and Lessons op. Singer-songwriter Luke Winslow King verhuisde van het bruisende New Orleans terug naar zijn kalme geboortestreek in Michigan. Daar werd zijn zwaar door jazz, blues en folk beïnvloede muziek rustiger, ruimtelijker en vrolijker van.

zaterdag 12 en 13 oktober, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Zaterdag live uit Splendor in Amsterdam, en zondag veel aandacht voor het afscheidsalbum van The Hilliard Ensemble en saxofonist Jan Garbarek.

Luke Winslow King

Singer-songwriter Luke Winslow King haalde altijd veel inspiratie uit de straatmuziek van New Orleans. Onlangs verhuisde hij van die bruisende en zeer muzikale stad terug naar zijn kalme geboortestreek in Michigan. Daar werd zijn zwaar door jazz, blues en folk beïnvloede muziek rustiger, ruimtelijker en vrolijker van. Hij creëert nu een sfeer vanuit heel verschillende bronnen en weet op zijn nieuwe album Blue Mesa een heel persoonlijke, maar toch voor iedereen herkenbare stijl neer te zetten. 

Mo van der Does

Hij is een excellente vertegenwoordiger van de nieuwe generatie jazzmusici: altsaxofonist Mo van der Does. Hij is met zijn 22 jaar al een veelgeprezen muzikant. Zo won hij onlangs de Conservatorium Talent Award 2019, deelde hij het podium met Dr. Lonnie Smith en Benjamin Herman en is er inmiddels een album vol met eigen composities - elk nummer is de uitdrukking van een muzikaal verhaal, gespeeld door zijn eveneens jonge en talentvolle kwartet. 

Kate Tempest

Kate Tempest is een Britse rapper en dichter, opgegroeid en nog steeds wonend in Zuidoost-Londen. Op jonge leeftijd startte ze haar carrière als rapper en toerde ze een aantal jaar in het spoken word-circuit. In 2012 begon ze met schrijven. Haar internationale theatertour Brand New Ancients was overal uitverkocht en kreeg een vijfsterrenrecensie in The New York Times. Ze is een graag geziene gast op internationale festivals en viel al een tijdje op door haar diepe, persoonlijke optredens en de bijbehorende minimalistische synthesizermuziek. Afgelopen jaar ging ze aan het werk met de vermaarde producer Rick Rubin, en dat leverde het album The Book of Traps and Lessons op.

zaterdag 12 oktober 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night radio show van Vrije Geluiden live vanuit de bar van Splendor in Amsterdam. Met als gasten het duo James & Graham Campbell , een klarinet-en-gitaarduo uit Canada. Hoewel vader en zoon, zijn ze in hun muzikale relatie meer als broers. Hun muziekkeuze bestaat uit jazz, Braziliaanse choro en originele muziek en arrangementen, allemaal uitgevoerd met de gevoeligheid van kamermusici.

zondag 13 oktober 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Volgende week verschijnt de afscheids-CD van de samenwerking tussen het beroemde Hilliard Ensemble en Jan Garbarak. ECM-producer Manfred Eichner bracht de Engelse zangers en de Noorse saxofonist samen in 1993, een unieke combinatie: de subtiliteit van de zangers en de gedurfde geïmproviseerde klanken van de saxofoon werden wereldwijd een groot succes.