gids: 19 en 20 oktober

Giovanca ontvangt singer-songwriter Bongeziwe Mabandla uit Zuid-Afrika, accordeonist Vincent van Amsterdam, en het duo gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder.

zaterdag 19 oktober 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag de jonge altsaxofonist Mo van der DoesKate Tempest is een Britse rapper en dichter. Afgelopen jaar maakte ze het album The Book of Traps and Lessons op. Singer-songwriter Luke Winslow King verhuisde van het bruisende New Orleans terug naar zijn kalme geboortestreek in Michigan. Daar werd zijn door jazz, blues en folk beïnvloede muziek rustiger, ruimtelijker en vrolijker van.

zondag 20 oktober 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca ontvangt Bongeziwe Mabandla - hij maakt moderne afro-folk en zingt in het Xhosa, een kliktaal die wordt gesproken aan de Oostkaap van het land. Met zijn tweede album Mangaliso (‘wonder’ in het Xhosa) won hij een South African Music Award. Het leven van de talentvolle klassieke accordeonist Vincent van Amsterdam is volkomen verweven met zijn instrument. Momenteel voert hij Bachs Goldbergvariaties uit - anderhalf uur alleen op het podium. Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) maakten hun eerste studio-album: ‘Mokum In Hi-Fi’. een ode aan de stad Amsterdam die beide musici hun thuis noemen. Een ode, met name, aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose...

zaterdag 19 en 20 oktober, 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Zaterdagavond een portret van pianist Marnix van de Poll, die een CD uitbracht met improvisaties, gespeeld tijdens concerten in het (uiterst compacte) huis in Bergen van componist Simeon ten Holt. Zondagavond: nieuwe releases en fijne concerttips!

Vincent van Amsterdam

Het leven van de talentvolle klassieke accordeonist Vincent van Amsterdam is volkomen verweven met zijn instrument. Hele dagen brengt hij ermee door. Momenteel voert hij Bachs Goldbergvariaties uit - anderhalf uur alleen op het podium. En nu ook op cd. Vincent is de eerste Nederlandse accordeonist die dit klavierwerk van Johann Sebastian Bach op cd uitbrengt. Internationaal zijn slechts enkelen hem voorgegaan. Volgens Vincent vormen de 32 delen van Bachs Goldbergvariaties een compleet en grillig levensverhaal. Het voelt als jongleren met 32 ballen, allemaal verschillend van kleur en formaat, maar als geheel een volmaakte cirkel.

Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe Mabandla maakt moderne afro-folk en zingt in het Xhosa, een kliktaal die wordt gesproken aan de Oostkaap van het land. In deze landelijke regio groeide Mabandla op, tot hij besloot om naar Johannesburg te verhuizen om daar een carrière als acteur te starten. Deze carrière verruilde hij al snel voor een leven als muzikant. Een goede keus, want met zijn tweede album Mangaliso (‘wonder’ in het Xhosa) won hij een South African Music Award. Zingen in Xhosa is een bewuste keus voor Mabandla. Via zijn muziek hoopt hij bij te dragen aan de zichtbaarheid van zijn cultuur in Zuid-Afrika.

Lafawndah

De Egyptisch/Iraanse Lafawndah groeide op in Teheran en Parijs en woonde in Mexico, New York, Guadeloupe en nu Londen. Haar invloeden reiken van Nina Simone tot Perzisch klassiek maar ook het futurisme van de hedendaagse clubcultuur. De naam Lafawndah betekent kakofonie in het Arabisch. Initieel begon ze met muziek maken omdat ze vond dat de stem van vrouwen in de Westerse popmuziek altijd maar perfect en glad moest zijn en ze een tegengeluid wilde geven.Op haar debuutalbum Ancestor Boy heeft ze een geheel eigen visie en geluid op het verleden en de toekomst.

 

Ben van Gelder en Reinier Baas

Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) werkten nog net geen tien jaar samen als duo voordat zij hun eerste studio-album opnamen: ‘Mokum In Hi-Fi’. Mokum - de informele bijnaam van de stad Amsterdam - betekent stad, plaats of veilige plek. Het woord is in de Nederlandse taal terecht gekomen vanuit het Hebreeuws via het Bargoens: de codetaal die door dieven, landlopers, hoeren, pooiers en rondreizende koopmannen werd gebruikt. ‘Mokum In Hi-Fi’ is een ode aan de stad die beide musici hun thuis noemen. Een ode, met name, aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose...

zaterdag 19 oktober 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night radio show van Vrije Geluiden live vanuit de bar van Splendor in Amsterdam. Op bezoek bij Marnix van de Poll, pianist. Hij verbleef enige tijd in het huis(je) in Bergen van de beroemde Nederlandse componist Simeon ten Holt (van de Canto Ostinato). Daar nam hij een CD op met louter geïmproviseerde muziek.

zondag 20 oktober 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Muziek op gedichten van Emily Brontë door The Unthanks, een Engels folk-gezelschap met een heel eigen stijl en zeer herkenbare manier van zingen. En filmmuziek van Alfred Newman bij Wuthering Heights uit 1939 (naar de enige novelle die Emily Brontë schreef).