gids: 26 en 27 oktober

Giovanca ontvangt zangeres Izaline Calister en Thijs Borsten, The Lasses uit Amsterdam en het trio Toko Telo uit Madagascar. 

zaterdag 26 oktober 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt Bongeziwe Mabandla - hij maakt moderne afro-folk en zingt in het Xhosa. Het leven van de talentvolle klassieke accordeonist Vincent van Amsterdam is volkomen verweven met zijn instrument. Momenteel voert hij Bachs Goldbergvariaties uit. Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) maakten hun eerste studio-album: ‘Mokum In Hi-Fi’. een ode aan de stad Amsterdam.

zondag 27 oktober 10.30-11.20 uur NPO1

The Lasses bestaat uit de zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure en zij worden geroemd om hun geweldige samenzang. De twee begeleiden zichzelf op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), tenor-ukelele en mondharmonica.  Zangeres Izaline Callister komt van Curaçao, en woont al heel lang in Nederland samen met toetsenist Thijs Borsten reisde ze naar Curaçao, waar ze rondgeleid werden door Izaline’s vader. Die reis resulteerde in de theatertour Het Eiland van mijn vader. Muziek uit Madagascar is doorgaans niet zo bekend, maar het trio Toko Telo brengt hier in rap tempo verandering in. Toko Telo bestaat uit drie van de meest gerenommeerde musici uit Madagascar en interpreteert de traditionele muziek van het eiland.

zaterdag 26 en zondag 27 oktober, 23.00-24.00 uur

De klassiekerige late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Zaterdagavond is rietblazer, componist en Boy Edgar Prijswinnaar Michael Moore te gast in de studio. Met zijn label Ramboy Records bracht hij onlangs weer een paar mooie nieuwe CD’s uit. Zondagavond komt componist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble en het Atlas Ensemble Joël Bons vertellen over wat er in de afgelopen 30 jaar bereikt is met zijn twee revolutionaire ensembles (die nu ophouden te bestaan), en hoe wat hem betreft de wereld in muzikaal opzicht ècht is veranderd in die tijd. 

Toko Telo

Muziek uit Madagascar is doorgaans niet zo bekend, maar het trio Toko Telo brengt hier in rap tempo verandering in. Toko Telo bestaat uit drie van de meest gerenommeerde musici uit Madagascar en interpreteert de traditionele muziek van het eiland. Zangeres en percussionist Monika Njava wordt geroemd als nationale diva van het land en toerde eerder de wereld rond, onder andere in haar eigen formatie Njava. Gitarist Joël Rabesolo groeide op in Madagascar met de viersnarige kabosy, een rechthoekig instrument dat zijn oorsprong vindt in dit land. Hij maakte de overstap naar gitaar en werd toegelaten tot het Brussels Conservatorium. 

Izaline Calister & Thijs Borsten

Zangeres Izaline Callister komt van Curaçao, en woont al heel lang in Nederland. Maar in het Caraïbisch gebied is zij de Koningin van de Curaçaose muziek. Toetsenist Thijs Borsten brengt musici uit allerlei culturen bij elkaar. Voor hem gaan muziek en het bijbehorende verhaal altijd samen, al dan niet ondersteund door beelden. Samen reisden ze naar Curaçao, waar ze rondgeleid werden door Izaline’s vader. Die reis resulteerde in de theatertour Het Eiland van mijn vader, waarin Izaline zingt over Curaçao, haar vader en daarmee ook over zichzelf.

Alfredo Rodríguez & Pedrito Martinez

Apart van elkaar zijn Alfredo Rodríguez en Pedrito Martinez grootheden in de Cubaanse muziek. Samen maken ze speelse, intense en intieme nummers. Ze zijn beiden opgegroeid in Cuba maar verhuisden naar de Verenigde Staten. Rodriquez studeerde aan het conservatorium van Havana terwijl Martinez zijn spel juist ontwikkelde in de straten van dezelfde stad.
Begin 2019 brachten ze het album Duologue uit geproduceerd door Quincy Jones.
Deze sessie is opgenomen tijdens de International Music Meeting Festival in de Nijmeegse Park Brakkenstein

The Lasses

The Lasses bestaat uit de zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure en zij worden geroemd om hun geweldige samenzang. De twee begeleiden zichzelf op gitaar, bodhrán (Ierse percussie), tenor-ukelele en mondharmonica. Margot en Sophie onmoetten elkaar in de Amsterdamse Ierse pub Mulligans, waar ze meteen een klik voelden. Ze zongen eerder met elkaar dan dat ze een gesprek hebben gevoerd, van het een kwam het ander en toen was daar zo maar dit mooie duo. The lasses betekent in het Engels meisjes, maar oorspronkelijk komt het woord uit Noorwegen: ongetrouwde vrouw. 

zaterdag 26 oktober 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de klassieke late night radio show van Vrije Geluiden met vanavond rietblazer, componist en Boy Edgar Prijswinnaar Michael Moore te gast in de studio. Met zijn label Ramboy Records brengt hij binnenkort weer een paar mooie nieuwe CD’s uit.

zondag 27 oktober 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Met als gast componist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble en het Atlas Ensemble: Joël Bons. Bijna vier decennia geleden werd door onder meer Joël Bons het Nieuw Ensemble opgericht. In 2012 werd het Nieuw Ensemble zeer zwaar getroffen door de bezuinigingen in de kunst. Met ondersteuning van de Gemeente Amsterdam kon het NE nog enkele jaren overleven, maar in 2017 stopte ook deze subsidie. Nu houdt het Nieuw Ensemble op te bestaan. Joël Bons heeft recent zijn oude passie hervonden: het componeren. Dezer dagen gaat in Het Muziekgebouw in Amsterdam (24 oktober), tijdens Sounds of Music in Groningen op 5 november, en op 10 november in Den Bosch tijdens November Music, zijn magistrale Thirty Situations in een volledig nieuwe versie. Zie meer op de site van Radio 4 >hier.