gids: 2 en 3 november

Giovanca ontvangt vandaag singer-songwriter Craig Finn, saxofonist Jasper Blom en dansgezelschap LeineRoebana. 

zaterdag 2 november 9.00-9.45 uur NPO 1

The Lasses bestaat uit de zangeressen Margot Merah en Sophie ter Schure en zij worden geroemd om hun geweldige samenzang. Zangeres Izaline Callister reisde samen met toetsenist Thijs BorstenCuraçao, waar ze rondgeleid werden door Izaline’s vader. Die reis resulteerde in de theatertour Het Eiland van mijn vader. Muziek uit Madagascar is doorgaans niet zo bekend, maar het trio Toko Telo brengt hier in rap tempo verandering in. Toko Telo bestaat uit drie van de meest gerenommeerde musici uit Madagascar.

zondag 3 november 10.30-11.20 uur NPO1

Het dansgezelschap LeineRoebana van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana heeft een nieuwe voorstelling: SOLAS. De titel komt van ‘soelaas’, wat zoveel betekent als ‘troost, verlichting, steun, oplossing’. Saxofonist en winnaar van de Buma Boy Edgarprijs Jasper Blom wil met zijn muziek de liefde voor jazz doorgeven. Craig Finn (1971) is een Amerikaanse singer-songwriter.  De invloed van Bruce Springsteen is nooit heel ver weg, en de teksten van Finn zijn filmisch met veel actie. 

zaterdag 26 en zondag 27 oktober, 23.00-24.00 uur

De sort-of-klassieke late night show van Vrije Geluiden, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. In Den Bosch is momenteel het festival November Music aan de gang, met nieuwe muziek uit alle hoeken: klassiek, jazz, elektronica, muziektheater, pop. Een vooruitblik op de programmering èn een paar mooie highlights uit het November Music-archief. 

Jasper Blom

Saxofonist en winnaar van de Buma Boy Edgarprijs Jasper Blom wil met zijn muziek de liefde voor jazz doorgeven. Maar ook het onderzoek wat erbij hoort: bij klassieke muziek gaat het om een bepaald schoonheidsideaal, bij jazz gaat het altijd veel meer om de weg daarnaartoe. Hoe die zoektocht er uit ziet verschilt van project tot project, van periode tot periode; zo heeft Blom net een dubbel-cd uitgegeven met muziek gebaseerd op de Vlaamse polyfonisten uit Middeleeuwen en Renaissance. De tenor- en sopraansaxofonist werd door de jury van de Buma Boy Edgarprijs geroemd als een filosofische realist, een denker én doener: ‘Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld.’ Als componist streeft Blom naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Met zijn Jasper Blom Quartet maakte hij het afgelopen decennium vier albums, en daarnaast dus de genoemde dubbel-cd met bijzondere, ingenieuze composities binnen een waaier van stijlen: van pop, funk en free jazz tot soundscapes en middeleeuwse polyfonie.

Craig Finn

Craig Finn (1971) is een Amerikaanse singer-songwriter. Met zijn band The Hold Steady maakte hij inmiddels 8 albums. Het is een band die enorm groot klinkt en ook de teksten zijn groot - om niet te zeggen: over de top! De invloed van Bruce Springsteen is nooit heel ver weg, en de teksten van Finn zijn filmisch met veel actie. Op de inmiddels vier solo-albums die Craig Finn maakte is zijn muziek kleiner; dus zijn ook zijn teksten kleiner en vooral persoonlijker. Hij schrijft kleine, alledaagse verhaaltjes. Over die twee kanten van zijn muziek, solo en met The Hold Steady, zegt hij zelf: ‘I am really very happy to be able to do both right now, it’s like flexing two different muscles.’ Het laatste solo-album heet I Need a New War (2019) en is deel drie van een trilogie. Deze maand verscheen er ook weer een album van Hold Steady: Thrashing Thru The Passion. 

Angel Bat Dawid

Angel Bat Dawid is actief in de free-jazz scene van Chicago en dit optreden is haar eerste in Europa. Ze componeert, speelt piano en klarinet en zingt.
Op 34-jarige leeftijd zei ze haar baan bij een hoogstaande lingeriewinkel vaarwel voor een lang gedroomde carrière in de muziek. Haar debuutalbum The Oracle is een eerbetoon aan de stad Chicago en zwarte spiritualiteit, geïnspireerd door jazzmusici Sun Ra en Pharaoh Sanders.

Deze Buiten Spelen sessie met Angel Bat Dawid is opgenomen in het Nutshuis op het avontuurlijke Haagse festival Rewire.

LeineRoebana - Solas

Het dansgezelschap LeineRoebana van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana heeft een nieuwe voorstelling: SOLAS. De titel komt van ‘soelaas’, wat zoveel betekent als ‘troost, verlichting, steun, oplossing’. In dat mooie oud-Nederlandse woord gaan ‘problemen oplossen’ en ‘troost brengen’ hand in hand. In SOLAS wordt de troost van de schoonheidservaring gecombineerd met de noodzaak  om anders naar de werkelijkheid te kijken, zoals een vogel alles wat hij in de stad vindt, gebruikt om een nest van te maken: takjes, maar ook sigarettenpeuken, stukjes plastic, luciferhoutjes, aluminiumfolie etc. Begeleid door Wiek Hijmans op akoestische en electrische gitaar en David Mackor op luit, wordt oude muziek van John Dowland gezongen door mezzo Talitha van der Spek en sopraan Elisabeth Hetherington. Bijzonder is dat de zangeressen ook bewegen - net zoals de zes dansers van LeineRoebana ook zingen. 

zaterdag 2 november 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Met een hele reeks nieuwe CD's, fijne concerttips en nog veel meer...

zondag 3 november 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Met een hele reeks nieuwe CD's, fijne concerttips en nog veel meer...