gids: 9 en 10 november

Giovanca ontvangt vandaag solisten uit de musical Lazarus van David Bowie, pianist Marnix van de Poll en de Rotterdamse band Greyheads.

zaterdag 9 november 9.00-9.45 uur NPO 1

Het dansgezelschap LeineRoebana van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana heeft een nieuwe voorstelling: SOLAS. De titel komt van ‘soelaas’, wat zoveel betekent als ‘troost, verlichting, steun, oplossing’. Saxofonist en winnaar van de Buma Boy Edgarprijs Jasper Blom wil met zijn muziek de liefde voor jazz doorgeven. Craig Finn (1971) is een Amerikaanse singer-songwriter.  De invloed van Bruce Springsteen is nooit heel ver weg, en de teksten van Finn zijn filmisch met veel actie. 

zondag 10 november 10.30-11.20 uur NPO1

De musical Lazarus is één van de laatste werken van David Bowie, geschreven samen met toneelschrijver Enda Walsh en geregisseerd door Ivo van Hove. Lazarus ging in première in New York. Nederland is het derde land waar de originele versie te zien is, met onder meer Dragan Bakema. Pianist Marnix van de Poll maakte een cd met minimal music improvisaties, gespeeld tijdens een reeks concerten in het huis én op de vleugel van componist Simeon ten Holt, die in 2012 overleed. * Het Rotterdamse GreyHeads speelt fusion funk. Het zeskoppige collectief kwam uit alle uithoeken van Europa samen op CodArts en combineert op het debuutalbum Homes jazz, funk en hiphop.

zaterdag 26 en zondag 27 oktober, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de niet-al-te-klassieke late night show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4. In Den Bosch wordt dit weekend het festival November Music afgesloten, met nieuwe muziek uit alle hoeken: klassiek, jazz, elektronica, muziektheater, pop. Interviews, nieuwe CD’s, concerttips en meer. 

 

GreyHeads

Het Rotterdamse GreyHeads laat zich leiden door ‘de groove’ en speelt fusion funk van het nu én van de toekomst. Het zeskoppige collectief kwam uit alle uithoeken van Europa samen op CodArts, het Conservatorium van Rotterdam en vond elkaar in de wens om buiten de kaders te treden. Inmiddels is daar Homes, het debuutalbum van de groep, wat precies deze gedachte uitdrukt en jazz, funk en hiphop combineert. Het album is vrijwel volledig live opgenomen om de energie van het moment echt te vangen en ruimte te bieden voor het spontane. GreyHeads toont zich een collectief met een jazzvisie maar overstijgt het specifieke geluid dat we vaak aan een genre toekennen.

Marnix van de Poll

Pianist Marnix van de Poll maakte een cd met improvisaties, gespeeld tijdens een reeks concerten in het huis èn op de vleugel van componist Simeon ten Holt in Bergen. Een componist waarmee Vrije Geluiden een bijzonder verleden heeft. Het (piepkleine) huisje van Simeon is na zijn overlijden (2012) een artist-in-residence-plek geworden: een plaats waar musici een tijd kunnen verblijven en kunnen studeren of componeren. Een paar jaar geleden ontdekte Marnix van de Poll via een stukje in de krant dat hij zou kunnen werken en studeren in het huisje van Ten Holt. Hij liet er geen gras over groeien en hij was de eerste die een aantal weken gebruik mocht maken van Simeon's vleugel. 

Rosanne Philippens & Lidy Blijdorp

Violist Rosanne Philippens en cellist Lidy Blijdorp vormen samen een droomduo. Rosanne Philippens speelt op een Barrere Stradivarius uit 1727 en Lidy Blijdorp heeft de Italiaanse cello van haar onlangs overleden leraar Anner Bijlsma in bruikleen.Ze spelen twee delen voor de Sonate voor viool en cello gecomponeerd door Maurice Ravel. Ravel droeg dit stuk op aan Claude Debussy. Deze sessie is opgenomen tijdens Wonderfeel, festival voor klassieke muziek op landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland.

Lazarus

De musical Lazarus is een van de laatste werken die David Bowie afmaakte voor zijn overlijden op 10 januari 2016. Lazarus, geschreven door David Bowie en toneelschrijver Enda Walsh en geregisseerd door Ivo van Hove is een vervolg op het boek The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis uit 1963. Het verhaal gaat over ­Thomas Newton, een buitenaards wezen dat naar de aarde is afgereisd om water te halen voor zijn uitgedroogde thuisplaneet. De musical ging in première in de New York Theatre Workshop, en nu is Nederland het derde land waar de originele versie gaat. Met Dragan Bakema, Noortje Herlaar en Juliana Zijlstra

zaterdag 9 november 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. In het slotweekend van November Music aandacht voor de muziek van een monnik die ook componist is: Kris Oelbrandt. Zijn Lofzang voor de Verzoening ging tijdens November Music in première.

zondag 10 november 23.00-24.00 uur

De interactive Die Fernweh Oper van filmmaker en beeldend kunstenaar Daniel Ernst won onlangs een Gouden Kalf - tijd om hem en sounddesigner Armeno Alberts te vragen naar het hoe en wat van een virtuele opera-aria. Verder tippen we een concert van Sarah Jeffery met blokfluitkwartet-arrangementen van Fifty For The Future-composities (in opdracht van het Kronos Quartet).