gids: 16 en 17 november

Giovanca bezocht Le Guess Who?, het avontuurlijkste festival van Nederland, en zij presenteert vandaag een keuze uit het rijke programma.

zaterdag 16 november 9.00-9.45 uur NPO 1

De musical Lazarus is één van de laatste werken van David Bowie. In de regie van Ivo van Hove is Lazarus na New York nu ook in Nederland is te zien in de originele versie, met onder meer Dragan Bakema. Pianist Marnix van de Poll maakte een cd met minimal music improvisaties, gespeeld in het huis én op de vleugel van wijlen componist Simeon ten Holt. Het Rotterdamse GreyHeads speelt fusion funk. Het zeskoppige collectief combineert op het debuutalbum Homes jazz, funk en hiphop.

zondag 17 november 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca presenteert vandaag een aantal artisten die ook te zien waren op Le Guess Who? Makaya McCraven is een veelzijdige drummer uit Chicago met een geweldig gevoel voor vibe. Hij beweegt vrijelijk tussen jazz, hip-hop en funk. De 10-koppige band Minyo Crusaders heeft als missie om de traditionele Japanse volksmuziek Min'yō opnieuw onder de aandacht te brengen. Op het werk van Cate Le Bon uit Wales kun je niet zomaar een label plakken. Krautrock en post-punk hoor je erin, maar ook hartverscheurende tederheid. Ami Dang is vocalist, componist, sitar-speler en producer, woont in Baltimore (VS) en heeft Indiase roots.

zaterdag 16 en zondag 17 november, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert de niet-al-te-klassieke late night show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Zaterdag live uit de bar van Splendor in Amsterdam, waar het Altvioolfestival gaande is.

 

Makaya McCraven (concertregistratie)

Makaya McCraven is een veelzijdige drummer uit Chicago met een geweldig gevoel voor vibe. Hij beweegt vrijelijk tussen jazz, hip-hop en funk, want een goeie jazz-artiest staat open voor andere genres, aldus McCraven. Eerder werkte hij al met grootheden als Archie Shepp, Yusef Lateef, Bernie Worrell, Soulive, Charles Neville, Marcus Strickland, en Shabaka Hutchings.

Ami Dang

Ami Dang is vocalist, componist, sitar-speler en producer, woont in Baltimore (VS) en heeft Indiase roots. Haar muziek is een samensmelting van Noord-Indiase klassieke muziek en experimentele, psychedelische ambientmuziek. Ze leerde sitar spelen in Maryland en bekwaamde zich in New Delhi bij een guru, maar ze studeerde ook studeerde ze music technology & composition. Ze liet zich voor haar album Parted Plains (2019), inspireren door liefdesverhalen uit het Midden-Oosten en India en verhalen van Duizend-en-een-nacht. Eeuwenoude volksvertellingen vol van tragiek, drama en onmogelijke liefdes.

Minyo Crusaders (concertregistratie)

De 10-koppige band Minyo Crusaders heeft als missie om de traditionele Japanse volksmuziek Min'yō opnieuw onder de aandacht te brengen. Min'yō is van origine een genre dat werd gespeeld op het platteland, door vissers, mijnwerkers en sumoworstelaars, al is de muziek door de jaren heen uitgegroeid tot ware kunstmuziek die minutieus bestudeerd en getraind dient te worden. De Minyo Crusaders willen de Min’yō terugbrengen naar ‘gewone mensen’, en een link te leggen met muziek van over de hele wereld, zoals cumbia, afrofunk en reggae.

Cate Le Bon

Op het werk van Cate Le Bon (Cate Timothy) uit Wales kun je niet zomaar een label plakken. Vaak hoor je het repetitieve van Krautrock en post-punk, maar ook hartverscheurende tederheid. De sprankelende Telecaster heeft op het nieuwe vijfde album Reward gezelschap gekregen van meer toetsen en blazers. Haar eerste EP zong ze in het Welsh; in 2013 verhuisde ze naar Los Angeles en werkte ze met Josh Klinghoffer (Red Hot Chili Peppers) en Warpaint. Voor het album Rewind keerde ze een jaar terug naar een cottage in het Lake District (Engeland) om daar te schrijven. 

zaterdag 16 november 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Live uit het café van Splendor in Amsterdam, de muzikantenwerkplaats waar in de drie zalen bijna elke avond iets bijzonders te doen is. Vanavond het Altvioolfestival dat vanuit het Conservatorium van Amsterdam jaarlijks wordt georganiseerd. Gast is altvioliste Francien Schatborn.

zondag 17 november 23.00-24.00 uur

Sluit je weekend af met een fijn uurtje klassieke muziek van alle gezindten, met nieuwe releases en concerttips. Vanavond aandacht voor onder meer 'How to play the triangle', een concert van en met de beste marimbaspeelster ter wereld, Tatiana Koleva. Rode draad is niet alleen het schijnbaar nietige instrumentje, maar ook het leven van Amerikaanse componisten die van Nederland hun thuisland hebben gemaakt.