gids: 23 en 24 november

Giovanca bezocht Le Guess Who?, het avontuurlijkste festival van Nederland, en zij presenteert vandaag een keuze uit het rijke programma (2/2).

zaterdag 23 november 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca presenteert vandaag een aantal artisten die ook te zien waren op Le Guess Who? Makaya McCraven is een veelzijdige drummer uit Chicago met een geweldig gevoel voor vibe. Hij beweegt vrijelijk tussen jazz, hip-hop en funk. De 10-koppige band Minyo Crusaders heeft als missie om de traditionele Japanse volksmuziek Min'yō opnieuw onder de aandacht te brengen. Op het werk van Cate Le Bon uit Wales kun je niet zomaar een label plakken. Krautrock en post-punk hoor je erin, maar ook hartverscheurende tederheid. Ami Dang is vocalist, componist, sitar-speler en producer, woont in Baltimore (VS) en heeft Indiase roots.

zondag 24 november 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca presenteert vandaag opnieuw een aantal artisten die ook te zien waren op Le Guess Who? Met polyfonische volkszang uit Epirus door vocaal ensemble Isokratisses - zij bewaren deze bijzondere muziek voor de toekomst. Verder dromerige muziek van de Deense band Efterklang, Gothic-folk muziek van zangeres Aldous Harding, en de Cubaanse piano-sensatie Roberto Fonseca.

zaterdag 23 en zondag 24 november, 23.00-24.00 uur

Zaterdag presenteert Aad van Nieuwkerk bijzondere nieuwe muziek vanuit de bar van Splendor in Amsterdam, en zondag volgt een tip voor een concert met drone-muziek tijdens het ReWire Festival.

Isokratisses

Het is misschien wel de oudste nog bestaande muziektraditie: de polyfonische volkszang van Epirus, een Grieks-Albanese regio. De muziek staat nergens op papier maar wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het vocaal ensemble Isokratisses bewaart deze bijzondere muziek voor de toekomst. 

Efterklang

Efterklang is een dromerige Deense band die zichzelf steeds opnieuw weet uit te vinden. Na zeven jaar is er een nieuw album, hun vijfde: Altid Sammen.

Roberto Fonseca

Een van de meest gelauwerde pianisten van Cuba is Roberto Fonseca. Op zijn twintigste speelde hij in het succesvolle Bueno Vista Social Club, en hij speelde samen met Fatoumata Diawara, Ibrahim Maalouf en Omara Portuondo om er maar een paar te noemen. Voor zijn nieuwe album Yesun wilde hij de allerbeste Cubaanse muziek maken met stermuzikanten die hem stuk voor stuk geïnspireerd hebben.

Aldous Harding

De Nieuw-Zeelandse zangeres Aldous Harding brengt gothic folk die vol zit met ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. Haar muziek is klein en theatraal maar ook zwaar en lichtvoetig, en altijd gedragen door haar cryptische en kwetsbare zang.

zaterdag 23 november 23.00-24.00 uur

De klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Live uit het café van Splendor in Amsterdam, de muzikantenwerkplaats waar in de drie zalen bijna elke avond iets bijzonders te doen is. Vanavond was daar de première van ‘The Exquisite Corpse’, een spel-compositie in beeld, geluid, tekst en beweging. Met enkele opnamefragmenten van de try-out. Een initiatief van de stichting New Emergences.

zondag 24 november 23.00-24.00 uur

Sluit je weekend af met een fijn uurtje klassieke muziek van alle gezindten, met nieuwe releases en concerttips. Vanavond aandacht voor onder meer een concert in Nijmegen in het kader van ReWire: onder de titel 'Resonance' brengen Kali Malone, NYX en Martijn Comes een klankervaring in de Stevenskerk, in een dag met concerten, workshops, discussie waarbij gezocht wordt naar een nieuwe context voor hedendaagse kerkmuziek. Carillon, orgel en koorzang zijn misschien hele oude middelen, maar je kan er uiterst nieuwe dingen mee doen...