gids: 30 nov & 1 dec

violiste Merel Vercammen improviseert met accordeonist Wilco Oomkes, zanger Prewien Pandohi-Mishre en tabla-speler Yama Sharsar over Indiase muziek, en touareg zanger/gitarist Mdou Moctar.

zaterdag 30 november 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca presenteert vandaag opnieuw een aantal artisten die ook te zien waren op Le Guess Who? Met polyfonische volkszang uit Epirus door vocaal ensemble Isokratisses . Verder dromerige muziek van de Deense band Efterklang, Gothic-folk muziek van zangeres Aldous Harding, en de Cubaanse piano-sensatie Roberto Fonseca.

zondag 1 december 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca ontvangt vandaag Touareg singer-songwriter uit Niger Mdou Moctar; violiste Merel Vercammen die samen met accordeonist Wilco Oomkes improvisaties speelt en zanger Prewien Pandohi-Mishre & tabla-speler Yama Sharsar leggen de basisprincipes uit van Noord_Indiase klassieke muziek.

zaterdag 30 november en zondag 1 december, 23.00-24.00 uur

Aad van Nieuwkerk presenteert soms niet bepaald klassieke late night show van Vrije Geluiden op NPO Radio 4: tips en nieuwe releases èn een bijzondere opname uit Basel van de Martinu-dagen.

Mdou Moctar

Mdou Moctar is een Touareg singer-songwriter uit Niger. Al van jongs af aan wilde hij dolgraag gitaar spelen. Alleen zijn religieuze familie keurde seculiere muziek sterk af. Een Fender was aan de rand van de Sahara ook niet zo makkelijk te vinden, laat staan linkshandig. Daarom maakte hij stiekem zelf een gitaar, met fiets-remkabels en een stuk hout, en oefende net zo lang tot hij kon spelen. Zijn muziek ging van hand tot hand door de Sahara, afgespeeld op telefoontjes, en werd opgepikt door Christopher Kirkley, baas van het label Sahel Sounds, die er zijn levensmissie van maakte om Mdou op te sporen. Inmiddels is daar zijn eerste echte volledige studio-album Ilana: The Creator, waarop hij de onmiskenbare Touareg-sound de toekomst in stuwt.

Merel Vercammen

Violiste Merel Vercammen is klassiek opgeleid, en speelde zowel met grote orkesten als in kamermuziek-ensembles. Ze staat bekend om haar poëtische spel en haar zoektocht naar vele klankkleuren. Ze speelde op zeer uiteenlopende podia; van een papieren boot op de Waddenzee tot een koninklijk paleis in Roemenië en de Londense Wigmore Hall. Merel is er van overtuigd dat improvisatie in de toekomst een grotere rol zal spelen in het betrekken van het publiek. Daarom nam ze eerder dit jaar de dubbel-CD The Zoo op, waarop ze met acht andere (klassieke en jazz) topmusici, steeds als duo, improviseerde. De nummers op de CD heten allemaal naar een dier. Vandaag komt ze met accordeonist Wilco Oomkes.  

Prewien Pandohi-Mishre & Yama Sarshar

Zanger Prewien Pandohi-Mishre en tablaspeler Yama Sarshar leggen de basisprincipes uit van Noord-Indiase klassieke muziek. Prewien Pandohi-Mishre besloot naast zijn carrière als civiel ingenieur zich te specialiseren in Indiase zang aan Codarts Rotterdam. Yama Sarshar speelt sinds zijn tweede tabla. Hij groeide op met het instrument en bekwaamde zich bij tabla-grootheden als Alla Rakha en Zakir Hussain. 

zaterdag 30 november 23.00-24.00 uur

De (altijd min of meer) klassieke late night show van Vrije Geluiden op de radio, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Speciale aandacht voor de muziek van Mieczyslaw Weinberg, het slotconcert van de Martinu-dagen in Basel (Zwitserland), en een tip voor het allerlaatste concert ever van het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard, op Sinterklaasavond.

zondag 1 december 23.00-24.00 uur

Sluit je weekend af met een fijn uurtje klassieke muziek van alle gezindten, met nieuwe releases en concerttips. Meeslepende bewerking van Bach door Berio, het prachtige Reconciliation Magnificat van Kris Oelbrandt (deel 1), strijkkwartetten van Mieczyslaw Weinberg, een opname uit Zwitserland en verrassend: Anne Müller, Berlijnse componist en cellist.