gids: 7 en 8 december

Giovanca ontvangt vandaag ontvangt Meindert Talma met een compleet koor, Michelle David & The Gospel Sessions, en gospelzangeres Muriël Blijd.

zaterdag 7 december 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag Touareg singer-songwriter uit Niger Mdou Moctar; violiste Merel Vercammen die samen met accordeonist Wilco Oomkes improvisaties speelt en zanger Prewien Pandohi-Mishre & tabla-speler Yama Sharsar leggen de basisprincipes uit van Noord_Indiase klassieke muziek.

zondag 8 december 10.30-11.20 uur NPO1

Giovanca ontvangt vandaag ontvangt liedjesschrijver en zanger Meindert Talma met een compleet koor, zangeres Michelle David & The Gospel Sessions, en gospelzangeres Muriël Blijd

zaterdag 7 en zondag 8 december, 23.00-24.00 uur

Live uit de bar van Splendor in Amsterdam (op zaterdag) en uit de knusse Radio 4-studio in Hilversum: tips, nieuwe CD's, en bijzondere muziek die je nergens anders hoort.

Michelle David

De Amerikaanse Michelle David groeide thuis op met de gospel. Eenmaal in Nederland zwoer ze dat ze het nooit meer zou zingen. Gitaristen Onno Smit en Paul Willemsen overtuigden haar toch nog voor één speciaal project. Dit project werden er vier en inmiddels spelen ze het dak van alle zalen in Nederland met The Gospel Sessions.  En dat terwijl gospel nou niet traditioneel verweven zit in de Nederlandse cultuur en de kerken steeds leger raken.. Hoe weet Michelle zelfs de hardcore atheïsten over de brug te krijgen? Is er een universele aantrekkingskracht van gospel? En waar zit het hem dan in?

Muriël Blijd

Muriel Blijd werd geboren in Suriname maar verhuisde op haar eerste al naar Nederland. Ze zingt in de kerk – vaak in Amsterdam Zuidoost en werkt doordeweeks bij het AMC op de afdeling Gynaecologie en Oncologie waar ze voor de administratie zorgt. Het is een zware baan omdat ze veel jonge meiden ziet binnenkomen bij oncologie waarmee het niet altijd goed afloopt. Ze krijgt snel een band met ze. Maar ze is ook in de gelegenheid die meiden te steunen met haar geloof. Verder kookt ze graag voor de kerk. Mensen kennen haar tegenwoordig als winnares van het RTL4 programma All Together Now.

Tawiah (Buiten Spelen)

Ze toerde jaren de wereld rond. Speelde met Blood Orange, Wiley, Mark Ronson, The Cinematic Orchestra en CeeLo Green. Maakte EP’s en won awards. Een soloalbum van de Brits-Ghanese soulzangeres Tawiah was er alleen nooit. Tot nu. Op het debuutalbum Starts Again horen we haar hartverwarmende stem, verfijnd gitaarspel en toegankelijke beats. Starts Again is het resultaat van een tweestrijd met haarzelf en haar achtergrond. Niet alleen omdat ze super-perfectionist zegt te zijn en het debuutalbum daarom zo lang op zich liet wachten. Ook omdat ze de christelijke Pinksterbeweging waarmee ze opgroeide vaarwel zei en daarmee haar familie teleurstelde. 

Meindert Talma

Meindert Talma is een Nederlandse liedjesschrijver en muzikant. Hij trad jarenlang op als muzikant met zijn begeleidingsband the Negroes. Hij maakte naar eigen zeggen 'bijna elk jaar een album met de beste liedjes van dat moment' dat steevast een vervolg kreeg in allemaal popzaaltjes door het hele land. Maar sinds Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat (2006), een themaplaat met hertalingen van folksongs uit de legendarische Anthology of American Folk Music pakt Talma het allemaal anders aan. Hij stapte af van het min of meer verplichte nummer: een album met veel verschillende liedjes, gevolgd door een rondje clubcircuit. The Negroes werd ontbonden en Talma begon louter projectmatig te werken. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis – in de volksmond Domela, overleed. En Meindert Talma schreef een Passie voor de eerste en misschien wel grootste sociaal-anarchist van ons land.

zaterdag 7 december 23.00-24.00 uur

Live uit de bar van Splendor in Amsterdam, waar vanavond een concert plaatsvond door fluitiste Emily Beynon, pianist Andrew West, en spreker Rolf Somann. Met muziek van Carl Frühling, Paul Hindemith, Frank Martin, Hans Gál en Hanns Eisler, en teksten van o.a. Bertolt Brecht, Paul Celan, Ernst Jandl en Heinrich Böll. Thema is 'Nie wieder Krieg' en de composities zijn uit de jaren '30 en '40.

zondag 8 december 23.00-24.00 uur

In het relaxte slotuurtje van het weekend krijg je een tip voor een wel heel bijzonder concert op 18 december in Utrecht. Dan speelt het ensemble Insomnio muziek van de tamelijk onbekende, intrigerende componist Bernard Benoliel, volkomen compromisloos in zijn artistieke keuzes. Hij koos soms voor heel ongebruikelijke instrumentaties waardoor zijn werk moeilijk uit te voeren was. Pas nu bestaan hiervoor mogelijkheden.