gids: 14 en 15 december

Hoogtepunten uit 30 jaar Vrije Geluiden en Reiziger in Muziek

zaterdag 14 december 9.00-9.45 uur NPO 1

Giovanca ontvangt vandaag ontvangt liedjesschrijver en zanger Meindert Talma met een compleet koor, zangeres Michelle David & The Gospel Sessions, en gospelzangeres Muriël Blijd

zondag 15 december 10.30-11.20 uur NPO1

De absolute hoogtepunten uit 30 jaar Vrije Geluiden en Reiziger in Muziek. Op 29 december komt er een einde aan Vrije Geluiden als televisieprogramma, daarmee komt er een einde aan een lange muziektraditie op de zondagochtend, een traditie die dertig jaar geleden begon met Han Reiziger die ons meenam in zijn muzikale wereld vanuit een klein radiostudiootje aan de Hilversumse ’s Gravelandseweg.

30 jaar muziek op zondagochtend

Op 15 en 22 december nemen we een duik in het archief van dertig jaar muziek op de zondagmorgen. Met onder meer enkele prachtige opnamen met muziek van Johann Sebastian Bach, door de Koninklijke Marinierskapel maar ook door het Balinese gamelan-ensemble Çudamani. En met grote internationale artiesten: het Archie Shepp Quartet, en Marcus Miller, die decennialang de bassist was van Miles Davis. Bijzondere fragmenten als met een roedel Golden Retrievers, een robot die marimba speelt, bloempot-trommelaars, een verrijdbare beiaard en extreem bizarre geluidssculpturen. Aandacht ook voor flamenco, voor hele grote gezelschappen als de Koninklijke Marinierskapel, of de Surinaamse band Lobi Firi. Beroemdheden als pianist en componist Daniël Wayenberg, klavecinist Gustav Leonhardt, fagottist Brian Pollard, saxofonist Piet Noordijk, zanger Harry Muskee, en ook Thé Lau van The Scene. Ze zijn er niet meer maar hun muziek blijft klinken. En musici van over de hele wereld: de Roma-muzikanten van Taraf de Haïdouks uit Roemenië, de groep Huun-Huur-Tu uit Tuva, en musici uit Madagaskar, Vietnam, West Afrika, China, Oeganda, Mexico en Brazilië.

zaterdag 14 december 23.00-24.00 uur

Live uit de bar van Splendor in Amsterdam, waar vanavond het presentatieconcert plaatsvond van de nieuwe EP van Diamanda La Berge Dramm: Beastings, een verzameling korte onklassificeerbare stukken voor viool en stem, mede gebaseerd op een lange en ongrijpbare correspondentie met de Britse dichter SJ Fowler.

zondag 15 december 23.00-24.00 uur

Sluit je weekend af met een relaxed uurtje Radio 4, waarin onder meer tracks te horen zijn van de nieuw CD van celliste Maya Fridman, Reid. En een tip voor de laatste vier concerten met Een groter gebeuren van gitariste Corrie van Binsbergen en schrijver/musicus Auke Hulst.