gids: 21 en 22 december

Hoogtepunten uit 30 jaar Vrije Geluiden en Reiziger in Muziek (2)

zaterdag 21 december 9.00-9.45 uur NPO 1

Herhaling van 15 december j.l. De mooiste hoogtepunten uit 30 jaar Vrije Geluiden en Reiziger in Muziek. Op 29 december komt er een einde aan Vrije Geluiden als televisieprogramma, daarmee komt er een einde aan een lange muziektraditie op de zondagochtend.

zondag 22 december 10.30-11.20 uur NPO1

De absolute hoogtepunten uit 30 jaar Vrije Geluiden en Reiziger in Muziek. Op 29 december komt er een einde aan Vrije Geluiden als televisieprogramma, daarmee komt er een einde aan een lange muziektraditie op de zondagochtend, een traditie die dertig jaar geleden begon met Han Reiziger die ons meenam in zijn muzikale wereld vanuit een klein radiostudiootje aan de Hilversumse ’s Gravelandseweg.

30 jaar muziek op zondagochtend

Op 15 en 22 december nemen we een duik in het archief van dertig jaar muziek op de zondagmorgen. Waar we aandacht aan hebben mogen besteden is Gypsy: Midden-Europese gipsy, Turkse gipsy, gipsy jazz, Spaanse gipsy en Franse gipsy. Het inmiddels zeer bekende Rosenberg Trio speelt gipsy swing. Een muzikale held is de Malinese Salif Keita, the voice of Africa. In de kelders van het MuziekCentrum van de Omroep vonden we stapels partituren van Nederlandse componisten die slechts eenmaal waren uitgevoerd - zoals het pianotrio van de Nederlandse componist Hans Henkemans. We zetten onze camera’s en lampen niet alleen in de studio, maar ook op de meest vreemde plaatsen neer, zoals Museum Speelklok tot Pierement, het huis van Maurice Ravel, de duinen van Vlieland, de Amsterdamse Hortus Botanicus, en een rijdende stoomtrein. Verrassende combinaties waren er ook: Janis Ian met Richard Bona, pianist Michiel Borstlap met zanger Gino Vannelli. De legendarische jazzklarinettist Alfred J. Gallodoro uit New York die aanschuift bij de Nederlandse The Beau Hunks, en synthesizer-pionier Suzanne Ciani met Snarky Puppy’s pianist Bill Laurence. Ook jong talent kwam aan bod: Lisa Jacobs was tien jaar oud toen ze in 1996 met haar viool bij Han Reiziger langs kwam. Esperanza Spalding schoof op 24-jarige leeftijd in Vrije Geluiden aan en Joris Roelofs maakte als 17-jarige met zijn kwintet zijn TV-debuut bij Reiziger in Muziek. We hadden artiesten die ware YouTube-hits werden, zoals de Turks-Nederlandse Karsu Dönmez. Zij heeft inmiddels bijna 200.000 volgers. En dat is te merken: haar optreden in Vrije Geluiden uit 2010 is inmiddels 2 miljoen keer bekeken. Singer-songwriter Rodrigo Amarante, Brushy One String, zanger en organist Cory Henry met drummer Yoran Vroom, de koninginnen van de Malinese muziek Oumou Sangaré en Fatoumata Diawara en ook de Nederlandse zangeres Kovacs jagen allemaal de YouTube-meters in het rood.

zaterdag 21 december 23.00-24.00 uur

Een interview met Elisabeth Blom, sopraan (o.a. in het Nederlands Kamerkoor) en dirigent van o.a. Cappella Breda. Opnamen van een concert op 7 november jongstleden in de Grote Kerk in Den Bosch, tijdens November Music 2019. Werken van Daan Manneke en Jan Pieterszoon Sweelinck.

zondag 22 december 23.00-24.00 uur

Je ontkomt er zowat niet aan: de kerstklanken vliegen je om de oren dezer dagen. Maar niet alles is zo afgezaagd als 'jingle bells' of 'stille nacht'. Aad van Nieuwkerk gaat op zoek naar kerstmuziek waarvan je ook makkelijk zònder stalletje kan genieten.