NPO Radio 4 - september 2020

Post-minimalisme?

elke zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur

Componist en pianist Sarah Neutkens liet zaterdagavond 19 september haar nieuwe uitgave horen, September, een vierdelig werk voor saxofoonkwartet (gespeeld door vier leden van het Nederlands Saxofoon Octet). Prachtig stemmig en helemaal passend bij de licht melancholieke sfeer van de maand waarin de zomer langzaam plaats maakt voor de herfst.

Of je de muziek van Sarah mag scharen onder de verzamelterm post-minimalisme? De term is zó vaag dat zowat alles van iedereen die weleens naar Steve Reich of Philip Glass (of popmuziek) geluisterd heeft er onder lijkt te vallen. Eén ding is wel duidelijk: de herhalende patronen, het ritmisch karakter, van veel nieuwe muziek, onmiskenbaar heeft de traditie er een boeiende dimensie bijgekregen sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. 

In de Radio 4-uitzendingen van september zijn de voorbeelden regelmatig te horen, van het werk van Sarah Neutkens en van pianist/componist Bart Verstraeten bijvoorbeeld, maar ook in het werk van Luiz Henrique Yudo of Manu Delago.

Neemt niet weg dat ook de laatste studio-opname van Reinbert de Leeuw (zijn klein bezette versie van Das Lied von der Erde) en het nieuwste werk van Rob Zuidam (waarin een nocturne die is opgedragen aan De Leeuw) te horen zullen zijn.

Check ook de podcast Gaudeamus 1945-2020!

Kijk voor alle details op de site van Radio 4!