Elke zaterdag en zondag 20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6

Frank Jochemsen

 Sinds ik uit het ei kroop, draai ik plaatjes en loop ik warm voor alle muziek die emotioneel en urgent uitgevoerd wordt. Van genre aanduidingen en hokjesgeesten krijg ik de zenuwen, maar als het dan toch moet, gaat mijn eerste liefde uit naar jazz en (modern) klassiek. Dat is dan ook het vertrekpunt van Vrije Geluiden op Radio 6, waarin ik telkens probeer de kern van de zwarte muziek en de gecomponeerde muziek bloot te leggen. Het verleden vormt daarin de basis voor het heden en de toekomstige ontwikkelingen.

In de uitzending van zondag 2 maart heb ik Joris Roelofs uitgenodigd omdat dit volgens mij een rietblazer is die daadwerkelijk een emotionele boodschap overbrengt met zijn muziek. Wat Roelofs uit zijn basklarinet tovert is soms melodieus, soms grillig, soms lief en soms kwaad maar altijd doortrokken van een volkomen eigen stijl die zijn kern vindt in een historisch besef.

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong is theater- en televisiemaker en schrijver. Hij maakte voor de VPRO programma’s als Sportpaleis de Jong, Holland Sport en presenteerde 24 uur met.. Sinds januari 2014 heeft hij twee nieuwe programma’s: Fotostudio de Jong op televisie en Vrije Geluiden op Radio 6.
Zondag vertelt Wilfried de Jong op ned1 over zijn held Sonny Rollins.. zoals alleen hij dat kan. Zijn mooiste ‘concert’ was een minuut samen in de lift met deze legendarische saxofonist. De Jong is gek van vinyl en van jazz en zondert zich thuis geregeld af samen met zijn langspeelplaten. En zo maakt hij ook radio voor Vrije Geluiden..