Elke zaterdag en zondag 23.00 - 24.00 uur op NPO Radio 4

 ‘Van welke muziek hou je?’ vragen mensen vaak op verjaardagen, borrels en andere plekken die vragen om losse conversatie. Ze willen dan graag dat je iets handzaams noemt. Een band, of een genre: ‘ik hou van Neil Young’ of ‘jaaaa, toch wel vooral klassiek’. Ik weet nooit een antwoord op die vraag.

Nooit geweten ook. Ik kan echt niet kiezen uit al die bands, ensembles, genres en decennia. Ik weet nooit welke de beste is. Of welke ik het beste vind. En dat hoeft volgens mij ook helemaal niet. Wat ik wel weet, is dat alles wat mooi of met goede bedoelingen gemaakt is op zijn minst een kans verdient. En dat ik alles wat nieuw is wil horen. Als ik iets nog nooit gehoord heb, ben ik sowieso geïnteresseerd. Ik wil altijd over muziek praten, bezoek zo vaak mogelijk concerten, en draai zoveel mogelijk plaatjes.

In Vrije Geluiden laat ik u op Radio 4 dingen horen die u nog nooit gehoord heeft. En ik ook niet. Dingen waarvan ik dacht ‘wat krijgen we nu?’ of ‘wauw’. En dingen die we allebei allang kennen, maar dan beter. Of anders. Of nieuwer. Of interessanter. We zullen niet weten wat we meemaken.