Op Le Guess Who? dit najaar: de Braziliaanse protestzangeres en sambakoningin Elza Soares

Het internationale festival Le Guess Who? (10-13 november, Utrecht) heeft een unicum op het programma: de Braziliaanse protestzangeres Elza Soares, die wordt beschouwd als Grande Dame van de samba, en een krachtige stem verheft tegen onderdrukking en onrecht. De legendarische zangeres treedt op op zaterdag 12 november.

Voor haar 34e album The Woman at the end of the world verliet Soares haar geboortestad Rio de Janeiro om samen te werken met muzikanten uit São Paulo’s samba sujo (‘dirty samba’) scene. Ze creëerden een 21e-eeuws meesterwerk met zowel invloeden uit avant-garde, rock, noise, jazz, soul en funk als samba. Daaroverheen zingt, schreeuwt en spuugt Soares haar verhalen over een leven in Brazilië dat allesbehalve paradijselijk en exotisch is.

The Ex Festival

De Nederlandse experimentele band The Ex wordt gezien als een van de meest gretige en vooruitstrevende acts van deze tijd. Op zaterdag 12 november treedt de band op samen met het Ethiopische Fendika, een dans- en muziekensemble met radicale punkethiek, dat van elk concert één groot feest weet te maken.

The Ex organiseert daarnaast ‘The Ex Festival’ op zondag 13 november: een drie en een half uur durende improvisatiesessie met een eclectische groep medemuzikanten, waaronder Ethiopische performers Zerfu Demissie, Circus Debre Berhan, Endris Hassen, en ook Franse noiserockers Api Uiz, saxofoonspeler John Butcher, en percussionist Han Bennink.

Vrije Geluiden

De VPRO is net als de afgelopen jaren weer aanwezig op Le Guess Who? om concerten op te nemen en live uit te zenden via NPO Soul & Jazz. Check de vorige editie hier.