ontdekkingsreis door meer dan 40 landen in één dag

Waarom is reizen zo leuk? Om te ervaren hoe mensen in andere landen en culturen leven natuurlijk. Wat eten ze, hoe kleden ze zich, naar welke muziek luisteren ze? Als je hiermee instemt, heb ik wel een goeie tip voor je. Op zaterdag 3 september vindt namelijk in Den Haag op het Lange Voorhout het gratis toegankelijke Embassy Festival plaats. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar het is alweer de vierde editie.

Op het festival kun je een soort mini-ontdekkingsreis maken, bijv. van Maleisië, via Costa Rica en Vietnam naar Mexico en weer terug via Australië naar India. Er doen meer dan 40 ambassades mee. Overal is wel wat te beleven en er zijn allerlei lekkere dingen te vinden. Natuurlijk is er muziek in diverse stijlen en genres.

Op de Classical Stage staan onder meer de Franse sopraan Elodie Fonnard, de Duitse viola da gamba virtuoos Susanne Herre en flamenco zangeres Maria Marin. Ook heel bijzonder zijn Aldona Bartnik uit Polen die in haar repertoire de invloeden van Poolse volksmuziek op de Poolse identiteit onderzoekt, en Anna Stegmann die muziek presenteert van Van Eyck’s 'Der Fluyten Lushof', een van de rijkste collecties uit de 17e eeuw.

Er staan opvallend veel vrouwen geprogrammeerd, zoals de Amerikaanse sociaal-geëngageerde spoken word artiest Akua Naru. Zeer intens!

En heb je weleens gehoord van Shishani & The Afro Namibian Tales? Dat is een akoestisch kwartet dat Afrikaanse muziektradities laat versmelten met Afro-Amerikaanse- en Europese muziekstromen. Heel mooi!

Maar als je zin hebt in wat pittigers dan kun je altijd het optreden van de Australische Hammondvirtuoos Lachy Doley bijwonen. Past goed in de van oudsher Haagse Rhythm & Blues-stad.

Er is teveel om op te noemen, het hele programma kun je hier vinden.

Alleen nog één tip, en dat is het optreden van singer songwriter 'vol sunshine soul’ Levi Silvanie uit Curaçao. Muziek die heel goed past bij deze tropische dagen. Hij is ook de slotact van het Embassy Festival. Meteen daarna begint de Haagse Uit Nach. Enfin. Tijd om weer eens naar Den Haag te gaan!