Violons Barbares

Charlie Crooijmans ,

Galopperende ritmes en Balkanmelodieƫn

Violons Barbares zien er gevaarlijk, maar ook kolderiek uit. Het zou me niets verbazen als je hier nog nooit van gehoord hebt. Het is een vrij ongebruikelijk trio met Dandarvaanchig Enkhjargal op de morin khoor en boventoonzang, Dimitar Gougov op de gadulka en zang, en Fabien Guyot op percussie en zang.

Wat zijn een morin khoor en een gadulka? Dat zijn natuurlijk die barbaarse violen.

De morin khoor is een vedel met een paardenhoofd en twee snaren gemaakt van lange paardenharen. Het is een traditioneel Mongools instrument ter begeleiding van de boventoonzang. Dandarvaanchig Enkhjargal, hij wordt ook wel EPI genoemd, is een expert in de Mongoolse volksmuziek. Zijn bijna buitenaardse gromstem al dan niet met fluitje vormt een eenheid met zijn woeste spel op de morin khoor, op een ritme van galopperende paarden.

De gadulka lijkt qua vorm op een Middeleeuwse vedel. Hij heeft drie snaren waar de melodie op wordt gestreken en elf chromatisch gestemde snaren die alleen mee-resoneren. Het is een traditioneel Bulgaars instrument en het wordt bespeeld door de roodharige Bulgaarse muzikant Dimitar Gougov.

Deze twee schijnbaar tegengestelde culturen worden listig bij elkaar gehouden door de Franse percussionist Fabien Guyot. Zijn set is eigenlijk nog veel kleurrijker, met een Marokkaanse bendir, Turkse darbuka, Afrikaanse dun-dun, bongo’s, een set cymbalen, gongs en een saladeschaal. Bij de linkervoet heeft hij ook nog een kistje met noten, vreemde munten, zaden, vingerhoedjes en bouten.

Met z’n drieën maken ze een energieke show waar de virtuositeit van afspat, echt een aanrader! De 27ste treden ze op in Korzo Den Haag.

Violons Barbares