Parne Gadje

Charlie Crooijmans ,

klapstuk, een proefstation voor het ongehoorde

Een aantal jaar terug gaf Marc Constandse, oprichter van de groep Parne Gadje, in Vrije Geluiden opheldering over de naam van zijn band - ‘Bleekscheten!’. Een behoorlijk ostentatieve term voor ‘niet-zigeuner’. In het gesprek met Melchior Huurdeman werd het woord zigeuner overigens vermeden. Het gaat immers om Roma en Sinti. Parne Gadje is een groep die zich sterk heeft laten beïnvloeden door de muziek uit Oost-Europa. Ze zijn ook grote liefhebbers van de Arabische groove geworden. Van de Balkan zijn ze dus afgezakt naar Klein-Azië, richting het Midden-Oosten. Dat immense gebied heeft een overvloed aan materiaal, dus een salsaliedje zullen ze niet zo snel genoopt zijn te spelen. Maar evenmin zullen ze zich aan regels houden, of iemand klakkeloos naspelen.

In hun eigen stijl excelleren de musici, maar de tradities waar ze naar verwijzen moeten wel voelbaar zijn. Melchior probeert in het gesprek meer te weten te komen over de werkwijze en de zoektocht naar geluiden, maar Marc pareert de vraag door te stellen dat ‘als je te hard zoekt, je niets zult vinden’. ‘Ah, net zoals in de liefde...’ vult Melchior bijna weemoedig aan.

De groep heeft al aardig wat albums op haar naam staan en komt iedere keer met iets nieuws op de proppen. Dit keer met is het KLAPSTUK, een Proefstation voor het Ongehoorde, met maar liefst twaalf muzikale gasten. Het zijn stuk voor stuk vrijzinnige virtuozen en inventieve vernieuwers. De gastenpool bestaat uit Corrie van Binsbergen, Niels Broos, Timon Koomen, Joshua Samson, Maarten Vos, Jacq Palinckx, Mathijn den Duif, Mete Erker, Jamil al Asadi, Onno Kortland, Edward Capel en Johnny Rahaket. Per concert komen er twee gasten mee.

Hier is dat gesprek met Parne Gadje in Vrije Geluiden (2013):

De komende tijd treden ze met KLAPSTUK in de volgende locaties op:

16 januari – Paradox Tilburg met Niels Broos en Jacq Palinckx
6 februari – TAC Eindhoven met Onno Kortland en Edward Capel
20 februari – GROUNDS Rotterdam met Corrie van Binsbergen en Jamil al Asadi
12 maart – MEZRAB Amsterdam Timon Koomen en Joshua Samson
24 april – LUX Nijmegen Mete Erker en Johnny Rahaket
 

In Rasa was de première op 23 oktober met Maarten Vos en Mathijn den Duijf.