BKO Quintet

Charlie Crooijmans ,

Trad Actual Mali Sound

Tegenwoordig moet je goed kijken waar je veilig vakantie kunt vieren, de vakantiebeurs heeft het er druk mee. Naar Mali? Nee, Mali is nog lang niet veilig. Het Festival au Désert in Timboektoe zal dit jaar ook geen doorgang vinden. Ook in de hoofdstad Bamako is de sfeer bij lange niet optimaal. Maar wat hebben wij (thuisblijvers) een geluk dat er af en toe artiesten uit het West-Afrikaanse land naar Nederland komen. Mali (zucht) bakermat van de blues... waar de beste muzikanten vandaan komen. Zoals de groep BKO Quintet, die een toer maakt door Europa.

BKO Quintet – BKO is de internationale code van Bamako -, is een ontmoeting van vijf topmuzikanten die vanuit de sterke muzikale tradities uit Mali, een nieuw Malinees geluid brengen. Denk nou niet meteen aan elektrische gitaren en synthesizers. Integendeel, ze bespelen al dan niet versterkte traditionele instrumenten. Ze noemen het zelf Trad Actual Mali Sound. Deze vijf muzikanten hebben ieder een andere achtergrond.

- Zanger Fassara Sacko is een afstammeling van de griots.
- Nfali Diakité speelt het snaarinstrument, de djelingoni, ook bij animistische (jagers) rituelen.
- Abdoulaye Kone speelt ook de ngoni maar dan bij wereldsterren als Salif Keita en Tiken Jah Fakoly.
- Percussionist Ibrahima Sarr is de wereld al overgegaan met de band van Oumou Sangare.
- De internationale producer en multi-instrumentalist Aymeric Krol maakt met zijn bijzondere drumset de grooves compleet.

‘Wij zijn bij elkaar gekomen in 2012,’ vertelt medeoprichter en percussionist Aymeric Krol in een interview. ‘Toen het land in een noodtoestand zat. Zelfs in Bamako wisten we niet wat er ging gebeuren.’

Mis ze niet. Kijk voor de data en locaties onder de videoclip, waarin Mali op z'n mooist wordt getoond.

BKO Quintet in Nederland:

15 januari - Korzo - Den Haag
16 januari - Rasa -Utrecht
17 januari - Bitterzoet - Amsterdam

Dit is een trailer van de documentaire ‘BKO [ON AIR]’ van Cris Ubermann (2014).