The Bombay Connection Orchestra

Sakti Khedoe ,

bruisende emoties, rijke arrangementen en opzwepende ritmes

De Indiase cultuur staat bekend om haar rijke muziek-, film- en danstraditie. En nu hoef je niet perse naar het oosten af te reizen om je onder te dompelen in deze cultuur, want afgelopen zondag nog was het Bombay Connection Orchestra nog te gast in VPRO Vrije Geluiden op NPO1 en op vrijdag 22 januari speelt deze 14 koppige topformatie in het Haagse Korzo.
Het Bombay Connection Orchestra met zangeres Madhu Lalbahadoersing en met het
Red Limo String Quartet staat onder de bezielende leiding van bassist, arrangeur en bandleider Gerry Arling.

Bijna alle kunstvormen komen samen in Indiase films. De Bollywood films hebben een speciale plek in de Indiase samenleving. Over het algemeen zijn het vrolijke en kleurrijke musicalfilms, die maatschappelijke problemen aan de kaak stellen, maar die bovenal dienen als vermaak en ontsnapping aan de realiteit. En door de gigantische Indiase diaspora zijn de films bijna overal ter wereld te zien. Niet minder belangrijk is de muziek in deze films. Ruim de helft van de wereldbevolking is bekend met deze zogeheten filmimusic. 

De filmimusic kent elementen van de klassieke, traditionele Indiase muziek, maar heeft ook elementen uit de Westerse muziek. Een ware mix, of wel masala, van stijlen en daarmee misschien wel de echte globale muziek. Eén van de belangrijkste filmimusic-componisten is Rahul Dev Burman. Hij schreef tussen 1966 en 1994 de muziek voor 331 films. Burman was de eerste Indiase filmmuziekcomponist die verschillende genres bij elkaar bracht voorbij de grenzen van de Indiase muziek. Hij experimenteerde met funk en jazz, Latijns-Amerikaanse en Arabische muziek. Maar niet alleen in Bollywood wordt er naar hartelust films geproduceerd, ook de filmindustrieën van Pakistan (Lollywood) en zuid-India (Tamilfilms) zijn zeer actief met een zeer grote en rijke muziektradities. 

Het Bombay Connection Orchestra speelt naast muziek van R.D. Burman ook muziek van de zuid-Indiase componist Ilaiyaraaja en de Pakistaanse componist M. Ashraf. 

The Bombay Connection Orchestra