Taksim Trio

Nel Koopman ,

klassieke Ottomaanse muziektradities uit het Midden-Oosten meets westerse jazz en rock

Afgelopen najaar hadden wij het Taksim Trio te gast in onze Vrije Geluiden uitzending. Drie buitengewoon getalenteerde muzikanten die in thuisland Turkije al jaren op handen worden gedragen. Het trio bestaat uit Hüsnü Senlendirici (klarinet), Aytaç Dogan (kanun, een liggend snaarinstrument) en Ismael Tunçbilek (saz, een Turks/Koerdisch snaarinstrument). Samen spelen zij een mix van Turkse klassieke muziek, jazz en volksmuziek.

De internationale pers is laaiend over het Taksim Trio, en niet voor niets. In de afgelopen jaren heb ik hen een aantal keer zien optreden en elke keer was het een ervaring die diepe indruk op me maakte. Ook tijdens de opname van onze uitzending was iedereen geraakt door de schoonheid van hun muziek en het gemak waarmee de muzikanten samenspelen. Persoonlijk ben ik gefascineerd door Aytaç Dogan, die tijdens optredens van een vrij logge man in een Soepel swingende muzikant verandert, geheel in de ban van zijn muziek.

Eind januari komt het Taksim Trio naar Nederland voor een aantal concerten en eerlijk gezegd doet u uzelf te kort als u niet probeert bij een van die concerten aanwezig te zijn. 

Tourdata
24 januari 2016: Rasa, Utrecht
27 januari 2016: De Oosterpoort, Groningen
28 januari 2016: Concertzaal Tilburg
29 januari 2016: Muziekgebouw Eindhoven
30 januari 2016: Bimhuis, Amsterdam

Taksim Trio

Taksim Trio