Lila-ceremonie helpt je van je boze geesten af...

Op 24 en 25 juni staat het Holland Festival even op zijn kop. Het Gnawa Oulad Side Ensemble is samen met het Amsterdam Andalusisch Orkest te zien in de Meervaart. Dat wordt een bijzonder programma: omdat het ramadan is wordt na zonsondergang een iftarmaaltijd geserveerd aan de muzikanten en publiek.

Maar wat een vreemde combinatie eigenlijk. Het Amsterdams Andalusisch Orkest maakt een klassieke mengvorm van Spaanse en Arabische muziek. En het Gnawa Oulad Sidi Ensemble is een groep uit het zuiden van Marokko die vasthoudt aan de eeuwenoude traditie van de gnawa-cultuur. Bijna een soort soefibeweging met sterke elementen uit het zwarte Afrika. Wat beide tradities gemeen hebben is de Malhoun: gezongen poëzie.

De volgende dag in de kleine zaal van Het Concertgebouw wordt er een lila-ceremonie uitgevoerd door het gnawa ensemble. De leden spelen niet alleen gnawa, maar ze leven als broederschap met musici en psychisch therapeuten. Het doet me denken aan een documentaire over een ritueel dat de hele nacht duurde.

Opzwepende ritmes zorgen ervoor dat je in trance raakt om zo van je boze geesten af te komen. Gaat dat ook bij ons lukken in het Concertgebouw? Iedereen kan gewoon in en uit lopen. Beneden in de grote zaal vindt het Holland Festival Proms plaats met de hele dag en avond artiesten en ensembles van wereldfaam. We zullen het zien en we gaan er verslag van doen.