Houtfestival

Charlie Crooijmans ,

Te gekke muziek uit Colombia en Venezuela

Tussen een woud van festivals het hele jaar door zijn er die meer dan dertig jaar bestaan. Neem nou het Houtfestival in Haarlem dat dit jaar ‘vrijheid van expressie’ als motto heeft. Het is misschien niet heel origineel, maar wel noodzakelijk. Voor ons in Nederland is het immers moeilijk voor te stellen dat optreden in het eigen land onmogelijk is, óf door omstandigheden (denk aan de Syrische zusjes Jawa en Shaza Manla in Trio Qasyon) óf door onderdrukking (zoals de Oeigoerse groep Mäshräp). Als bezoeker ben je bovendien vrij om te gaan en staan waar je wilt. Geen hekken, geen toegangspoortje en iedereen is welkom.

Het programma op zondag 19 juni (en er is ook op zaterdagavond eea te doen) ziet er weer spannend uit. Naast Trio Qayson en Mäshräp, springen er drie groepen uit waar ik me heel erg op verheug.

C4 Trio

C4 Trio is een kwartet waarvan drie van de vier op een cuatro spelen. De cuatro is mini-gitaar met vier snaren. Het vierde lid is een bassist, de man die het vingervlugge getokkel bij elkaar houdt. Het doet me een beetje denken aan choro uit Brazilië, een soort jazz waarbij de muzikanten elkaar voortdurend harmonisch uitdagen, maar dan met de traditionele ritmes en melodieën uit Venezuela.

Pixvae

Deze groep uit Colombia maakt een heel aparte mix van traditionele elementen, let op de samenzang, met noise en rock.

Conjunto Papa Upa

Dit is een groep uit Venezuela met een waanzinnig lo-fi geluid doorspekt met tropische psychedelica.