Passages IV, minifestival in Sint-Niklaas op 19 februari 2017

Sint-Niklaas - tussen Antwerpen en Gent - bestaat 800 jaar, het Trio Goeyvaerts is 20 jaar geleden opgericht, alle reden voor een extra feestelijke editie van het nog jonge festival Passages, dat plaatsvindt op zondagmiddag 19 februari. Mooi aan het festival is de ongebruikelijk bonte samenstelling: een jazztrio, een strijktrio, en een wereldberoemd ensemble voor oude muziek. Het zou bij wijze van spreken de samenstelling van een aflevering van Vrije Geluiden op TV kunnen zijn.

Wat gaan ze doen daar bij onze zuiderburen?

Ze hebben het jazztrio Aki Rissanen (piano), Robin Verheyen (sax), en Markku Ounaskari (drums). De pianist en de drummer komen uit Finland, saxofonist Verheyen - inmiddels ook in Nederland goed bekend - kwam in Turnhout ter wereld maar woonde inmiddels all over the world. Het trio brengt een mix van melodische improvisaties en klassieke kamermuziek.

Het Goeyvaerts Strijktrio komt met een strijktrio van de Amerikaanse componist Charles Wuorinen, waar de vernieuwing en energie van afspat. Misschien komt dat omdat het geschreven is in het door revolutionaire onrust getekende jaar 1968.

Afsluiting van het minifestival is Vox Luminis. Dit ensemble gaf concerten over de hele wereld en werd al overladen met prijzen en onderscheidingen. Op de lessenaars: het Requiem van Ockeghem.