Vanaf 22 januari 2017 wordt VPRO Vrije Geluiden gepresenteerd door zangeres, tekstschrijfster en presentatrice Giovanca.

Elke zondagochtend ontvangt Giovanca in TivoliVredenburg in Utrecht uiteenlopende musici uit alle delen van de wereld. Ze volgt presentator Melchior Huurdeman op, die als eindredacteur betrokken blijft bij het programma.

Nieuw decor, nieuwe locatie
Het programma verhuist van het Bimhuis in Amsterdam naar TivoliVredenburg in Utrecht en krijgt daarmee een nieuw decor.

Giovanca
Giovanca Desire Ostiana (1977) is naast zangeres ook radiopresentatrice en columnist bij Jazzism. Ze had haar eigen programma op Sublime FM. Ze ontving in 2008 een gouden plaat voor haar debuutalbum ‘Subway Silence’. In 2009 ontving Giovanca de Zilveren Harp, de prijs voor aanstormend talent. Haar laatste album ‘Satellite Love’ verscheen in 2013.

Giovanca: “Het is een enorme eer om Vrije Geluiden te presenteren. Ik ontdek en deel graag nieuwe muziek en Vrije Geluiden is daarvoor het perfecte podium”. Naast haar achtergrond in pop, soul en jazz heeft Giovanca ook veel liefde voor andere muziek. “Ik ben muziekliefhebber dus ik heb ook veel interesse voor wereldmuziek en klassiek.”

Eerste uitzending 22 januari 10.30 uur NPO1
In de eerste uitzending nieuwe stijl heeft Giovanca te gast het Nederlandse jazzkwartet Estafest, de Japans-Nederlandse pianiste Keiko Shichijo en zijn er hoogtepunten te zien van de Flamenco Biënnale. 

Vrije Geluiden Live
In samenwerking met VPRO Vrije Geluiden begint TivoliVredenburg dit seizoen ook een concertserie in samenhang met de opnames. Muzikanten die overdag een sessie doen voor de tv-uitzending, treden ’s avonds op voor publiek in de Cloud Nine zaal binnen TivoliVredenburg. Tot aan de zomer volgen drie edities van Vrije Geluiden Live: op 1 maart, 12 april en 9 mei. Voor 1 maart staat Belgisch multicultureel zangkoor Voxtra en jazzensemble LABtrio gepland. De concerten worden opgenomen door Vrije Geluiden radio. Meer info en kaartverkoop via TivoliVredenburg.

Vrije Geluiden radio
Naast het wekelijkse televisieprogramma is VPRO Vrije Geluiden ook te horen op de radio: op NPO Radio 4 verkent presentator Tom Klaassen elke zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Tom Klaassen presenteert ook op zaterdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur Vrije Geluiden op het digitale themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz.