A'dam Roots Festival

Charlie Crooijmans ,

Muzikale roots in de context

In het jubileumjaar (35 jaar!) van het Amsterdam Roots Festival is een aantal buitenmuzikale elementen toegevoegd, zoals circus, film, discussie en workshops. Vanaf nu ga je naar Roots niet alleen om te genieten van de (wereld)muziek maar ook om je blik te verruimen.

Neem nou 20 juni op World Refugee Day dat gepland staat in Pakhuis de Zwijger i.s.m. Musicians without Borders. Onderzocht wordt hoe kunst en muziek een positieve invloed kunnen hebben op de heersende (negatieve) beeldvorming. Of wat mij heel leuk en interessant lijkt is de boottocht: Sites of Memory Oost. Met de boot langs allerlei plekken waar verborgen verhalen over ons verleden liggen die door acteurs tot leven worden gebracht.

Drie tips

Amsterdam Roots speelt zich af op verschillende locaties in de hoofdstad tussen 19 en 25 juni met als hoogtepunt de laatste dag, (weer terug) in het Oosterpark waar van alles in alle leeftijdscategoriën te beleven is. Hier zijn drie persoonlijke tips. Orchestre Poly Rythmo de Cotonou uit Benin, een orkest dat een niet te versmaden swing van Soukous en Latinfunk brengt. De originele hypnotiserende dansmuziek uit Kenia van Ogoya Nengo & Dodo Women's Group en de Chileense Pascuala Ilabaca met haar groep Fauna die invloeden die ze op haar reizen heeft opgedaan, toepast in een eigentijds popgeluid. Kijk ook nog even naar het interview met de Turks/Nederlandse rockgroep Altin Gün.