Voodoo To Go Festival 2017

Iddo Havinga ,

Geen prikpoppetjes, wel beats en funk

Voodoo? Dat draait toch om obscure, duistere ceremonies met spelden en poppetjes? Nee, dus. De invloed van de West-Afrikaanse religie is lang onderbelicht geweest, terwijl jazz, funk en hiphop vol zitten met ritmes die eraan ontleend zijn. Op de tweede editie van het Voodoo To Go Festival in TivoliVredenburg kun je horen hoe dat klinkt.

Op vrijdag gebeurt dat door Togo All Stars (Togo), Akua Naru (VS),
Val Jeanty (Haiti), Tambours Sacrés du Togo (Togo) meets Apinti (Suriname), terwijl op zaterdag Blitz the Ambassador (Ghana/VS), Azizaa & Val Jeanty (Ghana/Haiti) en 010 Kawina (Suriname) de muzikale invloed van voodoo op spetterende wijze laten horen. Tenslotte spelen op zondag Vaudou Game (Togo/Frankrijk) met Afia Mala (Togo), het Catching Cultures Orchestra en Vood'Four (Benin)

Verder zijn er seminars, filmvertoningen, modeshows en exposities rond de invloed van voodoo. Een geweldige kans dus om je onder te dompelen in de erfenis van wat voodoo wél is.

Meer weten over voodoo en muziek? Muziekjournalist Leendert van der Valk reisde de voodoo achterna en schreef het boek Voudou over de invloed van de religie op populaire muziek.

De VPRO Gids sprak Van der Valk deze week over het onderwerp.