Het Offer

Aad van Nieuwkerk ,

openlucht-versie van Carrisimi’s Jephte verbindt muziek, dans en zang uit de verschillende culturen

Op zaterdag 16 en zondag 17 september kun je om 20.30 uur in Amsterdam naar een Afro-Arabische-Barok-opera: Het Offer, gebaseerd op Giacomo Carrisimi’s oratorium Jephte - maar nu met muziek, dans en zang uit de verschillende culturen die Amsterdam rijk is. Italiaanse barokmuziek gespeeld door Haytam Safia en ensemble, gezongen door bariton Sinan Vural en sopraan Aylin Sezer. Winti-priesteres Marian Markelo bezingt dood en wederopstanding met Afro-Surinaamse Winti-liederen. Voor het slot liet de Iraanse componiste Aftab Darvishi zich inspireren door Arabische en Perzische trance-rituelen. Waar: in Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam.

'Doordat ik opera uit hun normale context haal, en in het midden van de samenleving plaatst, tussen andere tradities, valt de klassieke jas weg, en krijgen we een inkijkje in de wortels van de kunstvorm. Die wortels liggen, onder andere, in trance-rituelen in het oude Griekenland.' aldus regisseur en artistiek leider Miranda Lakerveld. Daarom 'is de samenwerking met Winti-priesteres Marian Markelo zo ongelofelijk interessant en belangrijk. Winti is een levende trance-traditie, met een goden-wereld vergelijkbaar met die van de Grieken. We kunnen als opera-makers veel leren van deze levende tradities, op een gekke manier voelt het alsof de opera via de Winti muziek en dansen thuiskomt, en zich tegelijkertijd kan vernieuwen.' 

Het verhaal gaat over Jephte die na een gewonnen oorlog thuiskomt en zich voorneemt de eerste die hij ontmoet te offeren. Bij thuiskomst rent zijn enige kind, zijn dochter, hem blij tegemoet. Zij moet het offer zijn, realiseert hij zich... In dit universele verhaal zijn religieuze en mythologische verhalen door de eeuwen heen te herkennen. Zoals het offer van Abraham (Ibrahim) & Isaac (Ishmael). Regie van Miranda Lakerveld, composities van Aftab Darvishi, ud-speler Haytham Safia als muzikaal leider, choreografie van Christiaan Guerematchi en maskers van kunstenaar Boris van Berkum. 'Het Offer' is ook te zien op donderdag 16 november in Podium Mozaïek. Productie van World Opera Lab.