Meditative Guitars

Stefan van Leunen ,

tip: genomineerde componist voor Gaudeamus Muziekprijs, Ethan Braun

In de jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek klinkt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers uit de hele wereld. Waar kijken we naar uit? Discipline, van de genomineerde componist Ethan Braun.

Ensemble Klang zal de werken Discipline en Suspension…Broken Chords van Ethan Braun uitvoeren. Discipline is geschreven voor vier elektrische gitaren. De inspiratie voor Discipline haalde Braun uit Joni Mitchell’s nummer Woodstock, dat ze schreef naar aanleiding van het roemruchte popfestival in ’69. Braun gebruikte hiervoor Mitchell’s gitaarstemming uit de live-versie van haar Shadows in Light-concert waarop Mitchell het nummer op gitaar speelt (de oorspronkelijke versie van Woodstock is opgenomen met een Wurlitzer elektrische piano). Boventonen worden gespeeld op gitaren in deze open stemming. Het effect dat Braun wil creëren: resonantie en noise door minimaal menselijk handelen. Het is de eerste keer dat Braun voor een compositie zo expliciet een popnummer gebruikte. Hij stelde zichzelf hierbij de vraag: ‘Hoe is het om voor een instrument te schrijven en hoe is het om toegewijd te zijn aan dat instrument?’ Braun ziet zichzelf weliswaar als een componist van klassieke muziek, maar laat zich graag verleiden door any other sort of music. Daarom ook de poging die typische jazz-sound uit Mitchell’s live-versie van Woodstock te halen.

Daarnaast is ook Braun’s nieuwe werk Suspension…Broken Chords, dat hij speciaal voor Ensemble Klang componeerde, voor het eerst te horen. Geschreven voor gitaar, saxofoon, piano, trombone en tamtam veroorzaakt het een kettingreactie tussen verschillende gebroken akkoorden die met elkaar botsen. ‘Theoretisch gezien zou dit proces voor eeuwig door kunnen gaan, maar op een gegeven moment stopt het omdat het zijn grenzen heeft uitgeput’.

Meditative Guitars: Muziekpioniers, gitaar, meditatief
Zaterdag 9 september 2017, 12.30, Tivoli Vredenburg Cloud Nine, Utrecht
Ensemble Klang. Werken van Ethan Braun, Ivan Vukosavljević, Mayke Nas, Neus Kaori en Zach Dawson.

Dit is de een tip in een serie van 10 die Vrije Geluiden de komende week op deze website publiceert. Alle informatie over de Gaudeamus Muziekweek is te vinden op hun website.