Vleugel krijgt vleugels

Iddo Havinga ,

Open van pianoduo Grandbrothers

album uitgebracht bij City Slang

album uitgebracht bij City Slang

Tijdens de sessie die we opnamen in het Vlielandse bos tijdens Into The Great Wide Open met het Düsseldorfse duo Grandbrothers maakten we al kennis met hun bijzondere kijk op pianomuziek. Het recept: Erol Sarp, van oorsprong jazzpianist, bespeelt de vleugel, terwijl kompaan Lukas Vogel (ook synthesizerbouwer) met zijn laptop met daarop zelfgeschreven software niet alleen Sarps pianoklanken manipuleert, maar ook zelf de pianosnaren betimmert door middel van een indrukwekkende kluwen kabels tussen laptop en vleugel. Het leidt tot een sfeervol, licht-episch geluid dat je zó onder de eindtitels van een film kunt zetten.

De vraag die bij dit soort muzikale experimenten kan bovendrijven: wat houd je over wanneer je de gimmick wegdenkt? Het mooie van Grandbrothers is dat die vraag eigenlijk irrelevant wordt, doordat het akoestische spel en de elektronische manipulatie zó natuurlijk met elkaar verweven zijn dat je de twee niet meer uit elkaar kan halen, waardoor alleen het eindresultaat telt. En dat is heel prettig. Geen grootse complexiteit of compositionele hoogvliegers, maar muziek die een prettig soort knoop in je maag legt en het lekkerst werkt wanneer je jezelf in een fijn nostalgisch-melancholische staat brengt. Uit het raam naar de herfstregen kijken met een kop thee dus, en dan hun tweede album Open opzetten. 

Ten opzichte van debuut Dilation (2015) zit er meer rust, diepte en warmte in het geluid van Open, waardoor het geluidsconcept van het duo nog net wat fijner aankomt. Zo stuwt een elektronische ruis overtuigend de extase van 'Honey' op, herinnerend aan bands als Sigur Rós. Maar ook wanneer het klein wordt, zoals in 'Alice', blijft het akoestische-piano-plus-machinaal-speldenprikgeluid overeind staan. 'Bloodflow' en 'Long Forgotten Future', de twee nummers die het album vooruitsnelden, maximaliseren met een subtiele spanningsboog het effect van de verlangende akkoorden. Music that pulls on the heartstrings, zeggen ze dan in het Engels. Piano of hart, met die snaren kan Grandbrothers uitstekend overweg.

Op 19 november is Grandbrothers live te bewonderen in TivoliVredenburg.

Iddo Havinga

Heeft het vinden van De Ultieme Groove tot levensmissie verheven en gelooft daarnaast dat muziek zo vrij kan zijn als de artiest oprecht is. Weet daardoor John Coltrane's Interstellar Space ieder jaar beter te waarderen.