Markus Reuter Sun-Trance

Aad van Nieuwkerk ,

magisch evenwicht tussen beweging en stilstand met hypnotiserend effect

Touch-gitarist Markus Reuter, die het als psycholoog ook buiten de muziek al druk genoeg moet hebben, componeerde eerder dit jaar in opdracht van Mannheimer Schlagwerk een drone-achtig stuk  dat, zoals de titel al aangeeft, een trance-achtige sfeer oproept: lang aangehouden noten met behulp van elektronica, repetitieve baspatronen waarvoor de eigenzinnige klank van de basklarinet is ingezet, en gamelan-achtige riffs op vibrafoon en glockenspiel. Het is zeker meer dan de verticale klankblokken die we kennen van sommige trance-achtige producties, maar toch lijkt de muziek een half uur nagenoeg stil te staan - en precies dat precieuze evenwicht tussen beweging en stilstand heeft een hypnotiserend effect. De opname, gemaakt tijdens de allereerste live-uitvoering in mei van dit jaar, wordt nu uitgebracht als een vorm van crowd-funding om een internationale release mogelijk te maken. Reuter bewees zich als touch-gitarist in het stéviger genre al ruimschoots met de band Stick Men (met Tony Levin en Pat Mastelotto), nu hopen dat hij meer van deze mooie ambient-achtige stukken gaat maken.

naschrift: nieuwe uitgave van opname uit Mexico

Live opname van 12 augustus 2016 in het Teatro José Rubén Romero, Morelia, Michoacán, Mexico. Deze opname is een stereo-mix. De intro's zijn ingekort. 'Black Sky' is oorspronkelijk gespeeld als één lang stuk maar op deze uitgave in twee delen opgesplitst. Tijdens het concert werd een 8-kanaals-systeem gebruikt voor een 'surround' effect. De uitgevoerde stukken moeten eerder als 'sound sculptures' dan als 'gewone concertstukken' worden beluisterd. Op de bandcamp-pagina is verder te lezen:
Write to info@markusreuter.com should you be interested in an unedited 5.1 mix of this concert, which was created by the renowned Mexican sound engineer Carlos Cortes.

Uitgave: 20 november 2017
Markus Reuter: Instant composition, Touch Guitars® AU8, Processing
www.markusreuter.com

Aad van Nieuwkerk

Minimal music en drones lijken familie, maar zijn in wezen heel verschillende muzieksoorten. Wat de twee verbindt is het hypnotiserend effect. Dat trouwens ook heel goed van totaal andere muziek kan uitgaan.