Rockit

Iddo Havinga ,

jazzfestival rondom Rockit-componist Herbie Hancock

'Thank you for creating hiphop,' zei rapper Snoop Dogg tegen jazzgigant Herbie Hancock tijdens de toekenning van de Kennedy Central Honors. Of hij volledig verantwoordelijk is geweest voor de geboorte van dat genre, dat is misschien een íets overdreven accolade, maar zeker is dat Hancocks 'Rockit' in 1983 een van de eerste grote hits was met een prominente rol voor de hiphoptechnieken scratching en turntablism. Deze ontmoeting van muziekstijlen inpireert het nieuwe festival Rockit, dat op zaterdag 11 november plaatsvindt in de Groningse Oosterpoort

Het festival kan daarbij natuurlijk niet om de grote naamgever heen, en ja: Herbie Hancock himself zal acte de presence geven in Groningen. Verdeeld over vijf podia wordt hij daarnaast in de programmering vergezeld door een keur aan muzikanten die zich prettig voelen op het scheidsvlak van jazz, hiphop, elektronica, rock en andere stijlen: Thundercat, Miles Mosley, Mark Guiliana Jazz Quartet, BADBADNOTGOOD, Donny McCaslin Group, KNOWER, Portico Quarteen Shabaka & The Ancestors zijn van de partij, maar ook TaxiWars (met dEUS-frontman Tom Barman), het duo Ben van Gelder/Reinier BaastUnE-yArDs en Bang on a Can All-Stars. Een mooie line-up, dus zeker de moeite waard om naar Groningen te gaan. Je bent daarna weer helemaal bij! 


Iddo Havinga

Heeft het vinden van De Ultieme Groove tot een levensmissie verheven en gelooft daarnaast dat muziek zo vrij kan zijn als de artiest oprecht is.