Vrije Kerstgeluiden

Oscar Smit

bizarre, ongehoord vreemde, gekke en kekke kerstmuziek

DJ Oscar zocht vijftien bijzondere kerstliedjes uit voor Vrije Geluiden: van lekker vette blues via bizarre anti-muziek tot geëngageerde songs-met-een-boodschap. Hieronder vind je ze, steeds met een korte toelichting. Scroll naar beneden voor de Vrije Geluiden Spotify-kerstlijst! Suggesties? Van harte welkom!

The Sleigh Shakers- Hey Hey Mr Santa Claus (It's Christmas)

Met rauwe rockende blues proberen The Sleigh Shakers jaarlijks een plaats te veroveren op de diverse kerst-speellijsten. Vorig jaar gaven ze een fraaie groenkleurige vinylsingle uit met een hoesje ontworpen door de toen al overleden (strip)tekenaar Peter Pontiac. Dat laatste is eigenlijk niet zo opmerkelijk, want in de band zit een broer van Pontiac. De mondharmonica wordt bespeeld door DJ en voormalig Patronaat-boeker Sjef Huurdeman. De band komt uit Haarlem maar de zanger is een bekende Amsterdamse muziekjournalist die zingt onder de naam Santajan. Hun single van dit jaar, met Hey Hey Mr Santa Claus (It's Christmas) is alleen digitaal uit.

Metropole Orkest- Little Snowflake

Zoals zoveel bekende vaderlandse artiesten nam ook zangeres Caro Emerald dit jaar kerstmuziek op. Ze deed dat samen met het Metropole Orkest. Hierbij kwam ook deze instrumental tot stand waarbij uitgebreid met sleebellen gestrooid wordt. Maar het is vooral een sfeervol, mooi gearrangeerd nummer dat laat zien dat wij in Nederland een orkest hebben waar we trots op mogen zijn.

The Residents - Santa Dog

Het afgelopen jaar was de Amerikaanse band The Residents weer in ons land. Nog steeds weet niemand wie er achter deze naam schuil gaat. Hun muziek blijft nog immer mysterieus en ongrijpbaar. De allereerste muziek die ooit van de band te verkrijgen was stond op de single Santa Dog, nog steeds een van de meest vreemde kerstnummers die ik ken. In 1972 waren er hiervan 500 geperst. Dit jaar kwam er een nieuwe versie van Santa Dog 17, ook als 7-inch single.

Legendary Stardust Cowboy - A Christmas Wish From The Legendary Stardust Cowboy

In 1985 was de Legendary Stardust Cowboy bij de VPRO-radio een bekende naam. Vooral Jan Donkers en De Wilde Wereld besteedden veel aandacht aan zijn opwindende psychobilly. Achteraf bleek het een one-hit-wonder en kan hij beschouwd worden als een soort outsider-artist. Hij is echter nog steeds als muzikant actief. Dit jaar, hij is inmiddels 70, verscheen een curieuze flexi-disc, verpakt in een blanke envelop zodat je hem als kerstkaart kan versturen. Op de flexi vertelt Legendary Stardust Cowboy het aloude kerstverhaal ‘Twas The Night Before Christmas (A Visit From St Nicholas)’, dat teruggaat naar 1823.

Mndsgn - That Time

Rap en Kerstmis is een niet veel voorkomende combinatie. Zeker niet als het de meer experimentele hip hop betreft. Mndsgn is een producer en artiest uit Los Angeles.  Zijn That Time was in 2013 terug te vinden op de cassette A Rap Vacation X-mas. Vorig jaar is deze als LP uitgebracht, waarbij kant A gevuld wordt door Mndsgn en de andere kant door Ahwlee. De broken beats van Mndsgn zijn duidelijk geïnspireerd door de jazzy muziek van Vince Guaraldi, zoals hij die schreef voor de kerstfilm A Charlie Brown Christmas uit 1965, die voor iedere Amerikaans als kerstklassieker geldt.

Robb Johnson and the Corbynistas - JC4PM

In Engeland is Kerstmis diep geworteld in het culturele en sociale leven. De 62-jarige Robb Johnson is een sociaal-politiek geëngageerde singer-songwriter en lid van de Labour-partij. In 2016 maakte hij deze pro-Jeremy Corbyn-single om stemmen te winnen voor de Labour-leider.

Shawn Lee- Jingle Bells

Hoewel oorspronkelijk uit Amerika is producer en muzikant Shawn Lee alweer een tijd actief in Engeland. Met zijn Ping Pong Orchestra maakt hij avontuurlijke soul en funk. In 2007 verscheen het album A Very Ping Pong Christmas waarop ook deze zeer funky versie van Jingle Bells. Mocht je denken: oei wat melig - check 'm toch maar even. Verrassend.

Jenny Don’t & The Spurs - Holiday Tears

Een heerlijke pure country & western-song van zangeres Jenny Don’t uit Portland, gestoken in een prachtig kerstsinglehoesje. Het gaat hierbij echter om het verhaal achter dit nummer. Jenny Don’t  en haar  begeleiders zijn helemaal geen country & western artiesten. Ze spelen normaal keiharde punkmuziek, in eerste instantie in de punkband Don’t maar ook in Poison Idea of de legendarische band The Wipers. Wat Kerstmis allemaal niet teweeg kan brengen!

Marching Church - Christmas On Earth

De muziek van dit nummer, uitgebracht op een 7 inch-single, doet erg aan de tijdloze folkrock van The Pogues denken. Het onderwerp is echter behoorlijk eigentijds: gescheiden ouders. De zanger rijdt in de auto met zijn kinderen op de achterbank. Ze zijn net toegewezen aan zijn vrouw, die hij haat: Lost custody to the bitch. Hij besluit er vandoor te gaan met ze en vlucht met de auto en de kinderen de nacht in.

Jean Pierre Massiera - Bonne Année

Een erg obscuur kerstnummer uit Frankrijk, opgenomen in 1967 in de SEM studio in Nice. Jean Pierre Massiera was als muzikant niet zo bekend maar als producer des te meer. In de jaren zestig en zeventig produceerde hij veel progrock-, psychedelische pop- en funkartiesten. Dit eigen nummer is in 2008 op single verschenen bij het Engelse label Finders Keepers, maar intussen al lang een collectors item.

Can - Silent Night

Afgelopen jaar overleden twee leden van de roemruchte Duits band Can. Jaki Liebezeit en Holger Czukay  waren ook buiten Can invloedrijke muzikanten. Kertsmis en Krautrock is geen bekende combinatie maar in 1976 bracht Can toch de instrumentale single Silent Night uit. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met hun bekendheid in Engeland. In datzelfde jaar hadden ze daar zelfs in Top Of The Pops opgetreden.

JT Landy - Silent Night

Heel veel (kerst)muziek komt tegenwoordig alleen digitaal uit. The Bartlett is een kleine club in Spokane, Washington die ieder jaar een kerstcompilatie uitbrengt met nieuw lokaal talent. Dit jaar viel me op hun Bartlett Christmas - Volume #4 deze verstilde gitaarinstrumental op.

Sacha Mullin - St. Lucia/Night of Silence (Night of Silence EP)

Een heel bijzonder kerstproduct met dito muziek. Een met de hand gesneden en geperste single, een zogenaamde lathe, in een oplage van 25. Hij is gemaakt door kunstenaar en avant-gardemuzikant Sacha Mullin. De muziek neigt bijna naar klassiek. St. Lucia is gebaseerd op een oud Napolitaans lied.

Roger 3000 - Distant Star

Muziek die voorkomt op de net uitgebrachte cassette Jj funhouse Christmas compilation vol. 2:I Wonder as I Wander. Een compilatie waarop instrumentale muziek staat die niet altijd direct aan Kerstmis doet denken. Dit nummer van Roger 3000 komt daar, door alle kerklokken en glockenspiel, het dichtste bij. Jj funhouse is een muzieklabel en een grafische studio uit Antwerpen, opgericht door Joke Leonare en Jozefien Gruyaert.

Edward Ka-Spel - Jesus Wept

De krakende stem van de zanger van The Legendary Pink Dots maakt dit een zeer aparte kerstnummer. Het is in 1987 in een Amsterdams kraakpand opgenomen en kwam toen voor op een cassette-uitgave, maar is nu terug te vinden op de onlangs verschenen LP A X-mas Card From Outer Space (Oscar’s X-mas Carols 1984-1987).

nog veel meer kerstmuziek