Moderne Matthäus

Aad van Nieuwkerk ,

Passie in het Paard

Passie in het Paard is een Nederlandstalige, ingekorte versie van Bachs ‘Matthäus Passion’. Met slechts vier zangers, één verteller, twaalf koperblazers, klarinet, één contrabas en twee slagwerkers. Op vrijdag 30 maart in het Paard in Den Haag. Een bewerking van de 'heilige' Matthäus Passion? Kan dat zomaar? Maar natuurlijk. Een jaar of 70 geleden zong Kathleen Ferrier een van de ontroerendste aria's uit het meesterwerk van Bach... in het Engels. Je doet wat je kan om je publiek (wie sprak er Duits in Engeland, toendertijd?) te bereiken.

'Kunnen we een nieuw publiek aanspreken zonder afbreuk te doen aan de inhoud, het verhaal en de briljante muziek? Kunnen we een taalbarrière doorbreken en zonder de kern en de essentie van de ‘Matthäus Passion’ uit het oog te verliezen zelf een Nederlandstalige, ingekorte en totaal nieuw gearrangeerde en georkestreerde versie maken die tot de verbeelding spreekt van een hele nieuwe generatie muziekliefhebbers?' Het Residentie Koperensemble gaat de uitdaging aan. Regisseur Pepijn Cladder heeft op voorstel van artistiek leider Sven Arne Tepl met arrangeur Willem van Merwijk het verhaal rond markante herkenbare muzikale stukken uit het origineel dramaturgisch in elkaar gezet. Dirigent van het Residentie Koperensemble is Jasper de Waal, en verder zijn er: sopraan Jeanette van Schaijk, alt Merlijn Runia, tenor Stephan Adriaens, bariton Marc Pantus en verteller Rochelle Deekman. Meer vind je op de site van het Residentie Orkest.

Aad van Nieuwkerk

Je kan dezer dagen ook naar Jesus Christ Superstar  in Amsterdam, met Ted Neeley (Christus in de film). Ook een moderne versie van het lijdensverhaal. Muzikaal avontuur is denk ik meer te verwachten in Den Haag. Zou ik denken.