Het harpfestival

Melchior Huurdeman ,

'voor de echte freaks is er op zondag zelfs harp-yoga'

Mijn platenkast is niet rijk gevuld met harpplaten. (De  plaat Eolian Minstrel van Andreas Vollenweider is echt niet van mij!). Het enige wat ik kan vinden zijn platen met baanbrekende harpisten van weleer: Rosa Spier, Vera Badings en Phia Berghout. Allemaal vrouwen die in de vorige eeuw het instrument kleur gaven en ervoor zorgden dat componisten stukken schreven. Ernestine Stoop en Erika Waardenburg zetten het werk van de oude dames voort en zij inspireerden op hun beurt weer de huidige generatie: Lavinia Meijer, Gwyneth Wentink en Remy van Kesteren. Een generatie met durf, en een open blik op het muzikale landschap van nu. De harp is verworden tot een stoer en allround instrument. Zeer tot genoegen van ondergetekende.

Dit weekend wordt de harp weer van alle kanten belicht tijdens het Dutch Harp Festival in TivoliVredenburg in Utrecht. Voor de echte freaks is er op zondag zelfs harp-yoga. Remy van Kesteren heeft wederom een boeiend festival weten samen te stellen en heeft ook de “Messi van de harp” naar Utrecht  kunnen lokken. De Colombiaan Edmar Castaneda is een virtuoos die je zeker een keer in je leven moet hebben zien spelen. Een mengsel van Latin-jazz en traditionele Colombiaanse muziek. Castaneda wandelde met zijn harp de jazzwereld binnen en speelde al samen met trompettist Wynton Marsalis en gitarist John Scofield. De laatste cd van Castaneda is uit 2017 met de zenuwachtige Japanse pianiste Hiromi.

Castaneda was eenmaal te gast in ons Vrije Geluiden programma op tv. Ik herinner me bijna iedere noot, ook al is dat gezien de hoeveelheid haast niet mogelijk. Maar toch…Castaneda is inderdaad zo virtuoos als Messi, maar wel met een Cruijffiaanse ondoorgrondelijkheid. Harp spelen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel harp spelen. (vrij naar Cruijff)

https://www.harpfestival.nl

Melchior Huurdeman

Melchior is van oorsprong pianist, maar al vele jaren is hij betrokken bij het tv-programma Vrije Geluiden. Zijn liefde voor de piano echter is nooit minder geworden.